Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Raioanele, pe cale de dispariție: Guvernul vrea să le lichideze

© Facebook / Consiliul raional RâșcaniConsiliul raional Râșcani
Consiliul raional Râșcani - Sputnik Moldova
Abonare
Presa moldovenească acordă o atenție sporită reformei Administrației Publice Centrale (APC), fără a observa însă că după aceasta urmează o altă reformă, deja la nivelul puterilor locale și regionale, care va „șterge" raioanele noastre de pe harta țării

CHIȘINĂU, 16 feb — Sputnik. Conceptul de reformă a administrației publice locale este elaborat și practic finalizat de către experții angajați de Guvern. Dar Executivul nu spune aproape nimic despre aceasta, însă nu face niciun secret din planurile sale de a „nimici" raioanele, adică de a elimina nivelul doi din cadrul Administrației Publice Locale. Despre asta, pur și simplu, nu se vorbește.

Guvernarea urmărește simplificarea structurilor ce compun administrația publică locală, să reformeze procedurile de luare a deciziilor la nivelul APL și, totodată, să reducă drastic cheltuielile pentru întreținerea aparatului birocratic în acest domeniu, care nu numai că nu este eficient, ci chiar constituie un obstacol în calea dezvoltării regiunilor.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată când vor avea loc alegerile parlamentare în Moldova

Numai că spre deosebire de reforma APC, cea a APL va fi lăsată, cel mai probabil, să fie făcută abia după alegerile parlamentare din 2018. În funcție de rezultatul acestor alegeri reforma va fi sau nu va fi.

Dacă, totuși, conceptul de reformă a APL elaborat de actuala guvernare va fi realizat, eficiența lui va depinde de simplitatea procesului de luare a deciziilor și de modul în care vor purta răspundere factorii care le vor adopta. De asemenea, eficiența acestei reforme va depinde mult de organizarea în baza modelului municipal a gestionării serviciilor publice și a infrastructurii. Este vorba, în special, despre documentația legată de afaceri, construcții, actele de stare civilă, cadastru, gestionarea rețelelor de gazoduct, apeduct, electricitate, canalizare, colectarea și procesarea deșeurilor, urbanism etc.

Acest concept de reformă a APL pare a fi bun și este interesant. Îi poate deranja numai pe acei angajați din aparatul administrativ al raioanelor care vor fi disponibilizați după lichidarea nivelului doi al APL. Cum va funcționa noul sistem APL  - mai bine sau mai prost decât actualul, depinde de voința politică a guvernării ce va fi instalată după alegerile din 2018.

Fluxul de știri
0