Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Sfântul care a trăit 360 de ani pentru ca să-l vadă pe Mesia

© Photo : wikipedia.orgSfântul chivot din biserica Sfântului Simeon din Zadar
Sfântul chivot din biserica Sfântului Simeon din Zadar - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru ca să se împlinească cuvintele Prorocul Isaia, Dumnezeu i-a lungit viața sfântului și dreptul Simeon, ca el să ajungă vremea în care Iisus Hristos S-a născut din Sfânta Fecioară.

CHIȘINĂU, 16 feb — Sputnik. Potrivit Sfintei Evanghelii, dreptul Simeon a fost printre cei șaptezeci de înțelepții cărora Ptolomeu, regele Egiptului, le-a poruncit să tălmăcească Legea lui Moise şi toate proorociile din limba evreiască în cea elinească.

Când a ajuns să tălmăcească cuvintele Prorocului Isaiia: ”Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel”, s-a îndoit, zicând că nu este cu putinţă ca o fecioară, care nu a cunoscut bărbat, să poată naşte. El a luat un cuțit și a dorit să radă cuvintele acelea. Dar îngerul Domnului i s-a arătat şi i-a ţinut mâna, zicându-i: "Nu fi necredincios faţă de cele scrise, şi a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul".

Репродукция иконы Страшный суд. XVI век. Новгородская школа. - Sputnik Moldova
Duminica Înfricoşătoarei judecăţi - a lăsatului sec de carne: Semnificații teologice

El a dat crezare cuvintelor îngereşti şi prooroceşti, aşteptând venirea lui Hristos în lume.

Născându-se Domnul nostru Iisus Hristos şi împlinindu-se patruzeci de zile, a fost adus în biserică de mâinile Preacuratei Sale Maici, atunci şi Sfântul Simeon îndemnat de Duhul a venit în biserică şi, căutînd spre Pruncul Iisus, L-a cunoscut că Acela este Mesia cel făgăduit şi că aceea este Fecioara prin care avea să se împlinească proorocia lui Isaia. Atunci el s-a apropiat cu frică şi cu bucurie de dânsa, a luat în mâinile sale pe Domnul şi a zis:

”Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel”. (Luca 2:29-32)

Фреска Сретение XVIII века - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2018: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Tot el este cel care a proorocit despre patimile lui Hristos și despre răstignirea Lui, spunând că va trece prin sufletul Născătoarei de Dumnezeu sabia mâhnirii şi a necazului, când va vedea pe Fiul său răstignit pe Cruce. Şi aşa, mulţumind lui Dumnezeu, s-a mutat cu pace la adânci bătrâneți. Potrivit Tradiției, se scrie despre dânsul că a trăit 360 de ani — Dumnezeu astfel lungindu-i viaţa — ca să ajungă vremea cea din toţi vecii dorită, în care Fiul cel fără de ani S-a născut din Sfânta Fecioară.

În această zi Biserica Ortodoxă o cinstește și pe Sfânta Ana, prorociţa de care se pomeneşte în Evanghelie şi care cu Sfântul Simeon primitorul de Dumnezeu întâmpinând pe Domnul nostru Iisus Hristos în biserică, vestea tuturor despre Dânsul că ”Acela este Mesia cel aşteptat”.

Fluxul de știri
0