Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Modificări importante: Unde și cum vor fi înregistrate organizațiile necomerciale

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Justitiei
Ministerul Justitiei - Sputnik Moldova
Abonare
Statul vrea să instituie ghișeu unic pentru înregistrarea organizațiilor necomerciale în Moldova

Chișinău, 15 februarie — Sputnik. Parlamentul a votat, joi, în primă lectură un proiect de modificare a legislației, care prevede că atribuțiile de înregistrare a persoanelor juridice vor trece de la Ministerul Justiţiei la Agenţia Servicii Publice.

Astfel, publicaţiile periodice şi agenţiile de presă, asociaţiile obşteşti, fundaţiile, patronatele, sindicatele, cultele religioase, dar și partidele politice şi organizaţiile de mediere, ar urma să fie înregistrate la Agenţia Servicii Publice.

Cât va costa pașaportul moldovenesc în anul 2018>>>

Proiectul prevede de asemenea şi reducerea termenului de înregistrare a unei organizaţii necomerciale, de la 30 zile la 15 zile.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Justiției ar putea renunța la apostilarea actelor

Potrivit modificărilor propuse, către Agenție vor fi transferate și atribuțiile de înregistrare a asociaţiilor obşteşti care vor să activeze în teritoriu, acestea aflându-se în prezent în competența autorităților publice locale. Potrivit autorilor proiectului, această modificare are scopul de a dezvolta principiul ghişeului unic și asigurarea evidenţei unice şi comprehensivă a persoanelor juridice.

Totodată, Ministerul Justiției, în limitele stabilite de legile speciale, va avea dreptul de avertizare a unor organizaţii necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare, de sesizare a instanţei judecătoreşti pentru suspendarea activităţii sau lichidării organizaţilor necomerciale în cazul în care activitatea pe care o desfăşoară este contrară prevederilor legale.

Fluxul de știri
0