Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Justiției ar putea renunța la apostilarea actelor

© Sputnik / Evgheni PanasencoМинистерство юстиции Республики Молдова
Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unui proiect de lege, competențele respective ar putea fi preluate de alte instituții

CHIȘINĂU, 29 sept — Sputnik. Ministerul Justiției ar putea să nu mai presteze servicii de aplicare a apostilei pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova şi să nu mai înregistreze organizații necomerciale, potrivit bizlaw.md.

Un proiect de lege în acest sens a fost propus pentru consultări publice. Astfel, competențele ministerului în ceea ce ține de înregistrarea organizațiilor necomerciale ar putea trece la Agenția Servicii Publice (ASP).

Prim-ministrul Pavel Filip la Piatra Neamț - Sputnik Moldova
Politică
Filip: Reforma Guvernului nu înseamnă doar reducerea numărului de ministere

Potrivit sursei, Agenția Servicii Publice va fi responsabilă de înregistrarea publicațiilor periodice şi a agenţiilor de presă, statutelor asociațiilor obşteşti republicane, precum şi statutelor asociaţiilor obşteşti internaţionale, inclusiv ale filialelor şi reprezentanţelor acestora. Tot Agenția va înregistra fundaţiile, filialele şi reprezentanţele fundaţiilor străine, patronatelor, sindicatelor, cultelor religioase și părților componente ale acestora. De competența ASP va ține și înregistrarea partidelor politice.

Totodată, proiectul de lege prevede că Ministerul Justiției nu va mai presta servicii de aplicare a apostilei pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova şi destinate a fi utilizate pe teritoriul unui alt stat. Atribuția respectivă urmează să fie preluată de Agenția Informații și Sisteme Juridice — autoritate administrativă din subordinea Ministerului.

Sursa menționează că transferarea atribuțiilor are loc în contextul optimizării funcțiilor ministerului și reducerii semnificative a efectivului limită de la 141 unități de personal la 90.

Fluxul de știri
0