CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Proiectul de hotărâre cu privire la crearea Comisiei de anchetă pentru examinarea legalității procedurii de alegere a președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, pentru al treilea mandat consecutiv și verificarea modului de gestionare a resurselor financiare a fost scos astăzi, 14 februarie, de pe ordinea de zi a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, examinarea acestuia fiind amînată.
Comisia urma, în ședința de miercuri, să examineze și să dea aviz proiectului de hotărâre, înregistrat în Parlament de fracțiunea PSRM, cu privire la crearea Comisiei de anchetă pentru examinarea legalității procedurii de alegere a președintelui AȘM, Gheorghe Duca, pentru al treilea mandat consecutiv și verificarea modului de gestionare a resurselor financiare.
Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschi, a solicitat excluderea documentului de pe ordinea de zi a ședinței.
”Vom exclude proiectul de pe ordinea de zi. Am înțelegerea cu autorul”, a declarat Apolschi.
Deputatul PSRM, Vasile Bolea, membrul Comisie juridice, numiri și imunități, a declarat pentru Sputnik-Moldova că, autorii proiectului nu au renunțat la această inițiativă. Potrivit parlamentarului, fracțiunea PSRM va reveni la inițiativa de creare a unei Comisii de anchetă care va examina felul cum a fost ales Gheorghe Duca pentru un al treilea mandat în funcția de președinte al AȘM, dar și modul cum au fost gestionați și cheltuiți banii alocați pentru știință.
Bolea a declarat că documentul va reveni pe masa deputaților imediat ce va fi redactat și pregătit de asistenții Comisiei juridice, numiri și imunități.
Autorii hotărârii susțin că inițiativa vine în contextul ”îngrijorării societății în ceea ce privește gradul înalt de corupție în domeniul științei și inovării”. Potrivit deputaților socialiști, care fac referire la opiniile exprimate de experții în domeniul dreptului, Gheorghe Duca a fost ales ilegal în funcția de președinte al AȘM pentru al treilea mandat consecutiv. Totodată, autorii proiectului se arată îngrijorați de ”modul fraudulos de utilizare a resurselor bugetare în activitatea Academiei”.
Academia de Științe a Moldovei: Șoc sau ușurare>>>
”Este cunoscut faptul că există rapoarte ale Curții de Conturi ce atestă prezența unor grave încălcări, dosare penale instrumentate de CNA și alte organe competente în legătură cu delapidările unor sume enorme de bani, inclusiv din creditele, granturile și donațiile străine”, susțin autorii documentului.
Comisia de anchetă va trebui să prezinte forului legislativ, în termen de 45 de zile, raportul cu privire la examinarea legalității procedurii de alegere a președintelui AȘM, Gheorghe Duca, pentru al treilea mandat consecutiv și verificarea modului de gestionare a resurselor financiare.