CHIȘINĂU, 14 feb – Sputnik. Un adolescent în vârstă de 17 ani, domiciliat temporar în Chișinău, a decedat din cauza gripei. Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății, decesul a survenit marți, 13 februarie.
Băiatul s-a adresat la Serviciul Medicină de Urgență, la data de 12 februarie. Medicii de la urgență au evaluat starea de sănătate a adolescentului ca extrem de gravă, cu semne de șoc toxico – bacterian și febră 38,3 de grade.
Bolnavul a fost transportat în seara zilei de luni la Spitalul ”V.Ignatenco” cu diagnosticul: „Șoc toxi–infecțios, Bronhopneumonie bilaterală confluentă, Pleurezie exudativă fibrinoasă, Insuficiență respiratorie gr.IV, Cardiopatie toxico-infecțioasă, Insuficiența cardio-respiratorie, Insuficiență renală acută cu dereglarea funcției de excreție și filtrație, diasprimarea hemopoezei cu predominarea limfocitelor, Disfuncție intestinală, Gripă”.
Pacientul a fost luat urgent în zona de resuscitare, unde imediat au fost efectuate măsuri de reanimații cardio-respiratorie.
”În pofida tuturor măsurilor, starea copilului progresa spre agravare, creștea hipoxia tisulară, dereglări circulatorii pronunțate și la data de 13 februarie, ora 8.25 a fost stabilită moartea biologică”, anunță ministerul într-un comunicat de presă.
Buneii adolescentului au declarat că, în zilele de 8-9 februarie, bolnavul a avut tuse uscată, rară, dar a fost activ, la medic nu s-a adresat. La 12 februarie, dimineața, au apărut frisoane, slăbiciuni, febră până la 38,5 C.
De ce a murit copilul de patru luni din Soroca: Medicii vin cu detalii>>>
Rezultatul examenului virusologic la materialul biologic prelevat atestă prezența virusului gripal B. În cazul decesului se efectuează expertiza medico-legală.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția la exigența sporita a cetățenilor în această perioadă, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor de serviciu, de studii și la domiciliu. La apariția primelor simptome de răceală este necesar de a întreprinde următorii pași: adresarea imediată la medicul de familie, izolarea timpurie a bolnavului, utilizarea măștilor de protecție, dereticarea umedă cu folosirea dezinfectanților și alte măsuri recomandate de specialiști și administrarea tratamentului indicat de medic.