Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum deosebim gripa de alte infecțiile respiratorii

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaЭпидемия гриппа.
Эпидемия гриппа. - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul-şef adjunct pentru controlul şi prevenirea bolilor transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Olga Volcovschi, explică care sunt deosebirile simptomatice dintre viroze și gripă.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Conform statisticii la nivel mondial, gripa și infecțiile respiratorii acute constituie 95% din toate bolile infecțioase din lume. Sursa de contaminare o constituie omul bolnav cu infecții latente manifeste sau inaparente și persoanele purtătoare de virusuri. Transmiterea virusurilor se manifestă pe calea aero-picături: prin tuse, strănut sau vorbire, prin contact apropiat și indirectă: prin mâini, obiecte proaspăt contaminate cu secreții, apă din bazine. 

Potrivit medicului-şef adjunct pentru controlul şi prevenirea bolilor transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Olga Volcovschi, bolnavii sunt periculoși pentru persoanele sănătoase în primele trei-patru zile ale maladiei.

Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ в России - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Chișinău au fost înregistrate aproape 80 de cazuri de gripă

Termenul de „boală respiratorie acută” sau „infecție respiratorie virală acută” (IRVA) cuprinde un număr mare de boli, care, în cazul a 90%, sunt provocate de mai multe tipuri de virusuri. Toate aceste infecții au simptome asemănătoare, cele mai frecvente fiind rinita — guturai cu secreții nazale, însoțită de tuse și strănut, febra cu grad scăzut și cefalee, poate fi prezentă durerea în gât, care se manifestă deseori la debutul bolii. 

”Perioada acestor infecții durează de la patru până la nouă zile după ce se instalează remisia, fără sechele. Doar la copiii cu imunitate suprimată și de vârstă fragedă pot apărea consecințe, cum ar fi otitele, sinusitele, bronșitele, pneumoniile”, susține medicul.

Gripa reprezintă o boală infecțioasă cauzată de mai mulți viruși gripali de tip A, B, C. În prezent, predomină virusul A, subtipul H3N2.  

”Tabloul clinic al gripei se caracterizează prin apariția bruscă a febrei până la 39-40 de grade, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă, guturai, dureri de cap. În cazuri grave, pot fi prezente și alte simptome – amețeli, insomnie sau somnolență, moleșeală, zgomot în urechi, vomă, stare de colaps sau leșin, la copii maladia poate fi însoțită de convulsii”, susține Olga Volcovschi.

Spre deosebire de alte infecții respiratorii virale, gripa se manifestă chiar de la debut cu stări severe și poate provoca complicații care pun în pericol viața pacientului, precum afecțiuni ale sistemului cardio-vascular  și ale sistemului central nervos.

Очередь в поликлинике - Sputnik Moldova
Cum să supraviețuiești virusului gripal: sfaturile medicului

Una dintre cele mai frecvente complicații ale gripei este pneumonia, ce poate apărea ca o afecțiune primară, sub formă de pneumonie virală, secundară – ca o pneumonie bacteriană sau mixtă – pneumonie asociată: virală și bacteriană. Dificultatea bolii depinde de starea sănătății în general, de vârstă și statutul imunitar.

Săptămâna trecută, în Chișinău, au fost înregistrate 43 de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 25 de cazuri la copii cu vârsta de până la 17 ani. În total, în perioada rece, s-au înregistrat 519 cazuri de gripă.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică, situatia epidemiologica la gripă in municipiul Chișinău rămâne a fi stabilă. Un impact decisiv în ameliorarea situației epidemiologice se datorează și campaniei de vaccinare împotriva gripei, în cadrul căreia, în a doua jumătate a lunii decembrie, în municipiul Chișinău, au fost imunizate 34 200 de persoane din grupurile de risc.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0