Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Academia de Științe a Moldovei: Șoc sau ușurare

© Sputnik / Miroslav RotariAcademia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы
Academia de Ştiinţe a Moldovei Академия Наук Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat luni un proiect de lege care vine să revoluționeze modul de finanțare a cercetării în Republica Moldova

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Academia de Științe a Moldovei (AȘM) nu va mai primi direct bani de la stat pentru cercetare. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, luni, de membrii Cabinetului de Miniștri.

”Odată cu reformarea Guvernului, se restructurează și partea de știință. Scopul de bază este descentralizarea finanțării cercetătorilor și instituțiilor științifice”, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. 

În cadrul acestui proiect se stabilesc noi viziuni vizavi de finanțarea cercetării în Republica Moldova. Va fi creată Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare ca singură entitate care va distribui fonduri în proiectele de cercetare. 

Президент Академии наук Молдовы Георгий Дука - Sputnik Moldova
Politică
Reforma ştiinţei să fie prioritatea zero - este dorinţa lui Gheorghe Duca

”Se pleacă de la finanțări centralizate la finanțare pe proiecte. Se liberalizează accesul la aceste fonduri, vor putea participa la proiectele ce sunt finanțate pentru cercetare instituțiile de stat și private de învățământ superior, grupuri de cercetători, cercetători  independenți”, a declarat Ciocan.

În prezent, fondurile de cercetare se distribuie în interiorul Academiei de Științe.

”Ceea ce facem acum în cadrul reformei este să creăm o agenție separată subordonată Guvernului care va gestiona fonduri și va conlucra direct cu cercetătorii și nu prin intermediul AȘM, excluzând birocrația, proceduri care pot îngreuna procesul, abordări personale sau mai puțin profesioniste”, a menționat funcționarul.

Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare va fi o unitate capabilă să evalueze proiectele, să le finanțeze și să verifice realizarea lor în timp.

Alocările din buget pentru finanțarea cercetării practic se vor dubla, de la 174 de milioane la 340 de milioane de lei. Pe viitor va fi examinată posibilitatea de a aloca suplimentar surse financiare și din alte fonduri.

”AȘM va rămâne în continuare o instituție publică independentă, unicul for științific de consacrare, va avea secții științifice care vor avea funcțiile sale stabilite prin lege. Anual, AȘM va prezenta un raport privind starea științei în Moldova. Va fi unicul consultant științific al Guvernului și va contribui la crearea planurilor de finanțare a științei”, a precizat directorul Centrului de Implementare a Reformelor.

Potrivit proiectului, numărul membrilor Adunării Generale a AȘM va crește de la 82 la 91. Toți membrii Adunării Generale a AȘM trebuie să fie cercetători.

Proiectul de lege urmează să fie discutat și votat de Parlament.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0