Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noua decizie: Cum vor putea rămâne moldovenii în Marea Britanie după Brexit

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Este foarte posibil ca sistemul privind situaţia imigranţilor europeni să nu fie finalizat înainte de Brexit. Care este planul prim-ministrului britanic Theresa May privind situaţia imigranţilor, inclusiv a moldovenilor cu cetăţenie română, în perioada de tranziţie. Vor mai avea dreptul automat de a rămâne în Marea Britanie?

BUCUREŞTI, 13 feb — Sputnik, Doina Crainic. Theresa May a insistat că cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie în perioada de tranziție după Brexit nu vor avea dreptul automat de a rămâne în țară, relatează The Times.

Premierul a luat decizia în ciuda avertismentelor din partea oficialilor de rang înalt potrivit cărora aceasta ar presupune crearea unor sisteme separate — unul pentru înregistrarea cetățenilor europeni care deja locuiesc în Marea Britania și altul pentru noii sosiţi din martie anul viitor.

Statutul imigranților din UE care sosesc în Marea Britanie în perioada de tranziție propusă între martie 2019 și decembrie 2020 a devenit o chestiune arzătoare în negocierile dintre Londra și Bruxelles în ultimele săptămâni.

Ce a declarat premierul britanic despre drepturile cetățenilor UE după Brexit>>>

May a anunțat recent că cetățenii europeni care sosesc după ce țara iese oficial din UE nu se pot aștepta la același tratament de care beneficiază deja cei aproximativ 3,2 milioane de cetățeni europeni care locuiesc acum în Marea Britanie, în timp ce Brussels-ul a propus ca toţi să beneficieze acelaşi tratament.

Situaţia a provocat îngrijorări în ministerul de Interne, surse guvernamentale recunoscând că munca la elaborarea unor sisteme de înregistrare diferite „abia a început" și „aproape sigur" nu se va finaliza la timp.

Brexit - Sputnik Moldova
Marea Britanie post Brexit: Relațiile economice cu UE sunt în pericol

Anul trecut, ministerul de Interne a eliberat 164 000 de vize de muncă pentru cetățenii din afara UE. Dacă cetățenii din UE care merg în prezent la muncă în Marea Britanie vor avea nevoie de vize în viitor, această cifră va ajunge la aproximativ 400.000.

Purtătorul de cuvânt al ministerului britanic de Interne a declarat că premierul a spus clar că, în perioada de implementare, va exista un sistem de înregistrare pentru cetățenii europeni care vin în Marea Britanie. Detaliile exacte cu privire la situaţia din perioada de implementare sunt negociate în prezent cu UE şi planul este în pregătire.

Dezvăluirea despre măsura cerută de Theresa May vine în contextul în care a ieşit la iveală că investitorul miliardar George Soros urmează să pompeze încă 100.000 de lire sterline în campania anti-Brexit.

Dosar secret în cazul Brexit>>>

Susţinătorii Brexit au fost iritaţi de dezvăluirea că miliardarul a donat 400.000 de lire sterline grupului de campanie „Best for Britain" pentru a încerca să oprească procesul ieşirii ţării din UE.

Theresa May va susţine sâmbătă, în Germania, un discurs important despre securitatea în relaţiile dintre Marea Britanie şi UE după Brexit și, în aproximativ trei săptămâni, va mai rosti un discurs-cheie cu privire la relaţiile generale.

Fluxul de știri
0