Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mega-operațiune CNA. Zeci de persoane din sistemul de sănătate au fost încătușate

© Sputnik / Rodion ProcaСпецназ
Спецназ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au reținut 20 de persoane, printre care angajaţi din domeniul sănătăţii şi agenţi ai unor lanţuri farmaceutice, într-un mare dosar de corupție și abuz în serviciu.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Douăzeci de persoane, inclusiv angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi reprezentanţi ai unor reţele farmaceutice, au fost reţinute astăzi de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii Anticorupţie. Acestea sunt bănuite de corupere şi abuz în serviciu în dosare ce vizează punerea în aplicare a unei scheme coruptibile prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici să le promoveze produsele.

Деньги в конверте - Sputnik Moldova
Societate
Un polițist a primit un plic de la CNA. Ce a urmat mai departe

”Reţinerile au avut loc în cadrul unor percheziţii, desfăşurate în mai multe locaţii din ţară, în urma cărora au fost găsite probe importante care demonstrează funcţionarea schemei”, precizează CNA. 

Potrivit materialelor cauzei, reprezentanţii companiilor farmaceutice identificau medici şi îi convingeau, contra unor remunerări ilicite, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi unitatea farmaceutică de unde pot fi cumpărate. Angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării.

În timpul documentării, s-a constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pacienţilor, pe motivul apropierii datei de expirare a termenului de valabilitate a produsului.

În acelaşi dosar, au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice în Lista Medicamentelor Compensate, acest lucru fiind făcut contrar Regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. 

Percheziții la administrația de stat a drumurilor - Sputnik Moldova
Societate
Cine este primul ”fericit” care a fost reținut de CNA în 2018

Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic GPP şi Dispozitivelor Medicale din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat  companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie şi că le-ar fi dat asigurări că nu vor fi sanţionate chiar dacă vor fi depistate anumite încălcări.

În cadrul percheziţiilor, desfăşurate astăzi de CNA şi procurorii Anticorupţie la unii agenţi de vânzări, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru dosar, inclusiv bani şi bunuri, destinate remunerării cadrelor medicale pentru promovarea produselor medicale. Totodată au fost ridicate liste cu o evidenţă nominală a medicilor implicaţi în reţeaua de promovare a medicamentelor, instituţiile medicale în care activau aceştia, denumirea preparatelor ce urmau a fi prescrise pacienţilor, dar şi sumele de bani sau bunuri care au ajuns sau urmau să ajungă la medici drept remunerare. Totodată, au fost ridicate rețete ştampilate, cu preparatul farmaceutic prescris, însă fără indicarea numelui pacientului, precum şi sume impunătoare de bani, necontabilizate, în diferită valută. 

Schema descrisă este investigată de mai mult timp, la baza dosarelor fiind probe acumulate în urma măsurilor operative, inclusiv interceptări telefonice. 

Investigaţiile continuă în vederea identificării altor persoane, inclusiv funcţionari, medici şi reprezentanţi ai reţelelor de farmacii, implicate în schemă. Până în prezent, au fost reţinuţi 12 angajaţi ai instituţiilor medicale din Chişinău, Cahul, Edineţ şi 8 reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din Chişinău. 

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la 10 ani de închisoare, iar angajaţii companiilor farmaceutice — până la 6 ani de detenţie.

Fluxul de știri
0