Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din ce dată vom schimba dolarii și euro cu pașaport

© Sputnik / Михаил Кутузов / Accesați arhiva multimediaDolari
Dolari - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Sputnik-Moldova a aflat când va intra în vigoare legea care impune noi reguli la schimbul valutar în Moldova

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în ultima ședință din anul trecut și din sesiunea de toamnă iarnă Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Conform prevederilor legii, la schimbul valutar din țară, cetățenii vor trebui să prezinte buletinul de identitate. 

Legea mai prevede că angajații schimbului valutar vor înregistra datele din actul de identitate, dacă cetățeanul va dori să schimbe o sumă mai mare de 200 de mii de lei. 

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Moldovenii vor schimba altfel dolarii și euro. Iată ce vrea să facă Parlamentul

Inițial, în prima lectură, această sumă era de 5 mii de lei. Ulterior, Ministerul Justiției a propus ca în lectură a doua suma să crească până la 40 de mii de lei. În cele din urmă, deputații au majorat această sumă până la 200 de mii de lei. 

Astfel, orice cetățean care va merge la casele de schimb valutar cu o sumă mai mare de 200 de mii de lei va fi obligat să prezinte datele din actul de identitate. 

În cazul operațiunii de schimb valutar de până la 200 de mii de lei, cetățeanul doar va prezenta buletinul de identitate pentru a se identifica. 

Datele din actul de identitate va fi transmis de casa de schimb valutar în baza de date a Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Autoritatea va sesiza organele de drept competente, imediat ce stabileşte suspiciuni de infracțiune și va efectua investigaţii financiare în scopul identificării originii bunurilor suspecte.

Deputatul Sergiu Sârbu a declarat pentru agenția Sputnik-Moldova că legea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. 

”Deocamdată, însă, documentul este în plin proces de redactare, deoarece în lectura a doua și finală au fost propuse un șir de amendamente”, a declarat deputatul. 

Doar după ce textul documentului va fi redactat, legea va fi transmisă spre promulgare șefului statului și doar după promulgare va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Fluxul de știri
0