Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tiraspolul declară că este gata pentru o nouă rundă de negocieri

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCU Tiraspol, the capital of Transdniestr
Tiraspol, the capital of Transdniestr - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul cu însărcinări speciale al MAE al Federației Ruse, Serghei Gubarev, a făcut bilanțul vizitelor întreprinse la Chișinău și Tiraspol, în cadrul cărora a avut întâlniri cu noul vicepremier al Republicii Moldova și cu responsabilul pentru afacerile externe al regiunii transnistrene.

TIRASPOL, 8 feb — Sputnik, Irina Leahova. Reprezentnații malului stâng al Nistrului speră că negocierile dintre Chișinău și Tiraspol vor fi reluate săptămâna viitoare. Această speranță a fost expusă de către responsabilul pentru afacerile externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul cu însărcinări speciale al MAE al Federației Ruse, Serghei Gubarev.

Политолог Сергей Маркедонов - Sputnik Moldova
Negocierile de la Viena: Optimism cu gust amar în reglementarea transnistreană

„Transnistria era gata încă de la întâi ianuarie pentru o nouă întâlnire a reprezentanților politici. Considerăm că este posibil ca aceasta să aibă loc la mijlocul săptămânii viitoare. Acum urmează să coordonăm în regim de lucru toate detaliile", a subliniat diplomatul transnistrean.

Totodată, Ignatiev și-a exprimat speranța că viitoarea întâlnire va releva momentele principale ale realizării acordurilor încheiate anterior între părți. Mai mult ca atât, Ignatiev a menționat că multe aspecte, necesare pentru îndeplinirea actelor semnate anterior, sunt deja introduse în legislația Transnistriei.

„Chișinăul cunoaște acest lucru. Într-adevăr, actualmente este necesar de a asculta și vedea care sunt acțiunile concrete întreprinse de Chișinău", a spus responsabilul pentru afacerile externe al Transnistriei.

Serghei Gubarev a menționat caracterul pozitiv al rezultatelor obținute în procesul de negocieri din anul trecut.

„Cea mai importantă sarcină constă în faptul ca aceste „cuvinte frumoase" să nu rămână doar pe hârtie, să fie realizate acordurile la care s-a ajuns la sfârșitul anului trecut", a precizat diplomatul rus.

пресс-центр - Sputnik Moldova
În atenţia presei: briefing cu participarea lui Serghei Gubarev

Acesta a vorbit de asemenea despre întâlnirea cu noul vicepremier al Moldovei Cristina Lesnic, care a avut loc în ajunul sosirii sale la Tiraspol, și a menționat atitudinea pozitivă și activă a noului negociator din partea Chișinăului.

„Doamna Lesnic este plină de optimism și chiar „cochetează" cu termene concrete de adoptare a deciziilor finale în privința unui șir întreg de probleme incluse în Protocolul de la Veneția în anul 2017. Domnia sa menționează cu satisfacție pașii care au fost făcuți de către partea transnistreană în vederea soluționării acestor probleme", a specificat Gubarev.

Potrivit acestuia, în discuția cu noul viceministru a fost abordat și subiectul președinției Italiei în anul 2018 în OSCE, organizație internațională ce se ocupă de reglementarea conflictelor.

„Mi-e teamă ca această temă să nu devină una sensibilă. Se creează impresia că domnul Frattini intenționează să meargă pe calea greșită a predecesorului său austriac. Deocamdată, nici colegii noștri moldoveni, nici eu, nu avem idee când are de gând să sosească în regiune, care sunt planurile sale", a menționat diplomatul.

Gubarev a subliniat totodată că este impresionat atunci când, în numeroasele sale luări de cuvânt referitoare la procesul de negocieri, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE Franco Frattini dă o apreciere înaltă rolului Federației Ruse în soluționarea conflictului transnistrean, însă „deocamdată totul a rămas la nivel de cuvinte".

„Am convenit ca, și din partea Chișinăului, și din partea Moscovei, și, sunt sigur, din partea Tiraspolului, vor fi întreprinși pașii necesari pentru a-i activiza pe colegii noștri italieni", a adăugat Gubarev.

Fluxul de știri
0