Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocatul Regal din Londra: Investigația KROLL este o profanare, fiind realizată la comandă

© Photo : Youtube / Partidul ȘORДжеймс Рамсден
Джеймс Рамсден - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit avocatului de la Londra, James Ramsden, concluziile nefondate ale KROLL și scurgerea deliberată a informațiilor din rapoarte indică asupra existenței unei motivații politice

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. Avocatul regal britanic QC James Ramsden a prezentat un rezumat al raportului și concluziile formulate în urma analizei rapoartelor publicate anterior de KROLL privind investigarea fraudei din sectorul bancar din Moldova.

Principala concluzie, făcută publică în cadrul briefing-ului desfășurat astăzi, 8 februarie 2018, în capitala Marii Britanii, este convingerea fermă că investigația realizată de KROLL este vădit nefondată și absolut inutilă pentru clarificarea circumstanțelor cauzei sau identificarea adevăraților făptași și beneficiari.

"Raportul se concentrează aproape în totalitate asupra persoanei lui Ilan Şor, în pofida dovezilor concludente disponibile despre implicarea în fraudă a altor persoane bine cunoscute în Moldova, despre care se cunoaște că au beneficiat de pe urma acestei fraude. Kroll a ignorat sentințele de condamnare a fostului prim-ministru Vladimir Filat și a lui Veaceslav Platon, dar și faptele în baza cărora cei doi ar putea fi considerați vinovați de fraudă și beneficiari", a declarat Ramsden.

Potrivit acestuia, "concluziile nefondate ale KROLL și scurgerea deliberată a informațiilor din rapoarte indică spre o motivație politică". El a mai adăugat că "raportul analitic a fost tratat de către guvern, mass-media și comentatori ca o adevărată investigație", și i-a determinat pe mulți să facă concluzii eronate, care au stat la baza unor manipulări.

Ignorarea de către KROLL a probelor colectate de autoritățile moldovenești de anchetă și confirmate de instanțele judiciare relevă caracterul părtinitor al investigației realizate de KROLL, iar scurgerile deliberate din conținutul raportului, folosite activ de către diverse instituții media, au scopul evident de a prejudicia imaginea lui Ilan Șor.

Totodată, avocatul nu neagă o anumită vină a lui Ilan Șor și consideră corect verdictul pronunțat de instanța moldovenească.

"Eu nu spun că Ilan Șor nu poartă o anumită vină pentru greșelile care au dus la comiterea fraudei. Dar nu există dovezi concludente precum că el ar fi conceput frauda, că ar fi realizat-o sau, mai ales, ar fi beneficiat de pe urma acesteia", a concluzionat James Ramsden.

Марина Таубер и Алина Шаргу - Sputnik Moldova
Politică
Un europarlamentar, despre situația lui Ilan Șor

El a mai subliniat că Ilan Șor a cooperat cu ancheta pe tot parcursul procesului, a depus mărturii, dar KROLL nu a găsit de cuviință să ia în considerare nici aceste mărturii și nici materialele anchetei efectuate de autoritățile oficiale din Republica Moldova.

"Ilan Șor a făcut autodenunț, a cooperat cu ancheta în cazul privind falimentul băncii BEM în 2014. El a menționat că, până în august 2013, banca era deținută efectiv de stat și controlată de premierul Vladimir Filat, care a fost implicat activ în conducerea acesteia. Rapoartele publicate, prezentate de KROLL, nu încearcă să analizeze aceste date și dovezile care demonstrează că deciziile proaste și dubioase privind acordarea creditelor au fost luate încă începând cu 2009 ", a spus avocatul britanic.

Faptul că investigația nu cuprinde această perioadă, în opinia sa, vorbește despre o abordare părtinitoare a problemei și lasă loc pentru multiple întrebări.

Un europarlamentar, despre situația lui Ilan Șor>>>

James Ramsden, care a prezentat la Londra rezultatele analizei rapoartelor KROLL, este un avocat regal licențiat, cunoscut în Marea Britanie și la nivel mondial, specializat în investigații financiare și bancare. În prezent, pe lângă cazul KROLL și al scandalului bancar din Moldova, el este implicat în investigarea unui caz de amploare la cererea guvernului din Malaiezia. În activitatea sa, inclusiv de analiză a rapoartelor KROLL, avocatul colaborează îndeaproape cu compania britanică QUITEL intelligence, care întrunește un grup de profesioniști de înaltă calificare în domeniul informațiilor financiare și de afaceri și investigare a cazurilor de fraudă bancară.

Fluxul de știri
0