Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În curând, moldovenii vor efectua apelurile de urgență la numărul 112

© SputnikСлужба 112
Служба 112 - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul 112 va funcționa începând cu luna martie, mai devreme cu 9 luni decât era preconizat.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Sistemului Informațional Automatizat al Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 va fi funcțional până la sfârșitul lunii martie, iar definitiv va fi dat în exploatare până la 30 iunie. 

SMURD Iași - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Serviciul 112 va fi funcțional în Moldova din a doua jumătate a anului viitor

”Acest sistem va asigura operativitatea reacției calitative la urgențe, datorită faptului că sunt implicate simultan mai multe servicii specializate de urgență, sprijinite în activitatea lor de un sistem informațional performant”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei vizite de lucru la ”Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112”.

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 are drept scop preluarea și procesarea apelurilor de urgență la un număr universal de telefon și reducerea timpului de intervenție a Serviciilor Specializate de Urgență prin localizarea automată a apelantului. Acesta va funcționa în regim non-stop, iar toate apelurile vor fi gratuite pentru utilizatori, atât în rețeaua de telefonie fixă, cât și cea mobilă.

Potrivit directorului Serviciului Informațional Automatizat, Liviu Oboroc, Serviciul 112 va fi structurat în două Centre de preluare a apelurilor de urgență, fiecare având spațiu tehnologic propriu, ambele fiind interoperabile. Acestea vor fi interconectate la resursele informaționale de stat existente, pentru a pune la dispoziția dispeceratelor de urgență, date calitative net superioare, inclusiv cu localizare geografică în timp real, pentru rezolvarea situațiilor de criză.

 

Fluxul de știri
0