Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Democrația în Moldova. Ghana și Malaysia cu scor mai bun la acest capitol

© Sputnik / Miroslav RotariFlagul Moldovei
Flagul Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou raport arată care este nivelul „democrației” în mai multe state ale lumii

CHIȘINĂU, 5 feb — Sputnik. Economist Intelligence Unit a realizat un nou studiu cu privire la respectare normelor democratice în mai multe țări din lume.

Studiul anual al democrației realizat de Economist Intelligence Unit, vizează guvernele din întreaga lume și are drept scop monitorizarea modului de desfășurare a alegerilor și, totodată, măsura în care sunt respectate drepturile politice, culturale și civile.

Raportul publicat recent arată că în lume există doar 19 democrații „reale". Mai mult de o treime din populația globului trăiește sub un regim autoritar, iar cea mai mare parte dintre aceștia locuiesc în China.

Republica Moldova - Sputnik Moldova
Moldova, în coada unui clasament mondial: Unde a greşit ţara noastră

În cadrul studiului au fost monitorizate 89 de țări. Astfel, Norvegia rămâne cea mai democratică țară din lume, fiind urmată de Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca, Canada, Irlanda, Australia, Elveția și Finlanda.

Cea mai spectaculoasă urcare în topul global a avut-o țara africană, Gambia, care are la moment o primă guvernare democratică după 22 de ani de dictatură.

Indonezia a arătat cea mai mare scădere — de pe locul 48 pe 68, în timp ce Venezuela s-a plasat în categoria „regim autoritar". SUA la rândul său a rămas în categoria „democrațiilor imperfecte", unde a ajuns acum doi ani.

Republica Moldova a obținut un scor de 5.94, exact ca și Ucraina, plasându-se astfelîn categoria „democrațiilor imperfecte".

Fluxul de știri
0