SUA și-au modernizat cea mai puternică bombă non-nucleară

© WikipediaLe Northrop B-2 Spirit, avion bombardier emblématique des ailes volantes
Le Northrop B-2 Spirit, avion bombardier emblématique des ailes volantes - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Statele Unite și-au modernizat cea mai puternică bomb non-nucleară GB-57

CHIȘINĂU, 28 ian — Sputnik. Forțele aeriene ale SUA și-au modernizat cea mai puternică bombă GBU-57, anunță Bloomberg, cu referore la capitanul Emily Grabowski.

de missile sol-air Patriot MIM-104 - Sputnik Moldova
România se înarmează: De cine îi vor apăra pe români rachetele „Patriot”?

Noul model va fi mult mai eficient împotriva țintelor bine protejate și ascunse adânc sub pământ. Bomba cu o greutate de peste 13 tone, dintre care 2,5 tone explozibil, are capacitatea de a pătrunde în sol până la o adâncime de 61 de metri și poate fi lansată doar de bombardierul B-2. GBU-57 poate fi utilizată împotriva unr construcții subterane din Coreea de Nord, țară cu care SUA are relații tensionate, se spune în articolul publicației.

Bombardierul B-2 a fost desfășurat în ianuarie pe insula Guam din Oceanul Pacific. Grabowski a evitat să specifice dacă în această regiune au fost aduse și GBU-57.

În aprilie a anului trecut, SUA a utiliza bomba GBU-43/B în Afganistan, care a primit supranumele de "mama tuturor bombelor". Potrivit datelor Pentagonului, explozia muniției de 9,5 tone a distrus 36 de teroriști, însă ulterior în presă a apărut informații potrivit cărora teroriștii nu au suferit nicio pierdere.

Rusia dispune de o bombă similiară — bomba vacuum (AVBPM), cunoscută ca "tata tuturor bombelor". Puterea acesteia constituie aproximativ 40 tone în echivalent trotil.

Fluxul de știri
0