Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La mijlocul lunii martie, Moldova așteaptă o veste importantă de la Strasbourg

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaFlags outside the building of the European Parliament in Strasbourg
Flags outside the building of the European Parliament in Strasbourg - Sputnik Moldova
Abonare
La mijlocul lunii martie, Comisia de la Veneția își prezenta poziția privind noul sistem electoral din Moldova.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Experții Comisiei Europene pentru Democrației prin Drept (Comisia de la Veneția) vor prezenta, la mijlocul lunii martie, avizul cu privire la modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. 

Un grup de experți ai Comisiei de la Veneția se află în aceste zile într-o vizită de informare la Chișinău. 

În cadrul unei întrevederi cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, experții au declarat că, în zilele de 16-17 martie, Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR vor prezenta avizul comun privind legislația electorală modificată.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată când vor avea loc alegerile parlamentare în Moldova

”Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”, a menționat Candu. 

Experții au dorit să afle care sunt criteriile și modul de constituire a circumscripțiilor, mecanismele care asigura caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum și alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor norme.

Parlamentarii de la Chișinău au votat, la 20 iulie 2017, în lectură finală, trecerea la sistemul electoral mixt. Proiectul de modificare a Codului Electoral și a Legii privind Statutul Deputatului în Parlament a fost susținut de 74 de deputați.

Potrivit noii legi, din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem electoral mixt (proporţional şi majoritar) — într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale vor fi aleși 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Fluxul de știri
0