Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertizare meteo: Salvatorii sunt în alertă

© Sputnik / Мирослав РотарьЗима
Зима - Sputnik Moldova
Abonare
Salvatorii sunt în alertă în contextul unei avertizări emise de meteorologi

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare hidrologică de pericol pe gheața fragilă pe suprafața bazinelor acvatice, valabilă în perioada 22-31 ianuarie.

Potrivit meteorologilor, în acest interval de timp, în râurile, bazinele acvatice şi lacurile de acumulare din ţară se prognozează intensificarea formării gheții. Aceasta însă va fi fragilă, astfel că cei care se vor aventura să iasă pe gheață își vot pune viața în mare pericol.

În mod special, sunt îndemnați să fie prudenți părinții care au copii minori, dar și cei care practică pescuitului de iarnă.

Врач-физиолог Александр Завадовский на станции Восток - Sputnik Moldova
Prognoza meteo: Vin cele mai grele geruri din această iarnă?

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este în alertă, avertizând în acest context cetăţenii că stratul de gheaţa de pe suprafața bazinelor acvatice prezintă pericol.

Amatorii de pescuit la copcă sunt atenționați că tăierea găurilor duce la deteriorarea gheții, respectiv viața celui aflat pe gheață este în mare pericol.

Părinților li se amintește despre riscul de a lăsa copiii să meargă neînsoțiți în apropierea bazinelor acvatice.

În contextul avertismentului meteorologilor, salvatorii desfășoară o Campanie de prevenire a cazurilor de înec în sezonul rece. Chiar astăzi, la iazul din parcul "Valea Morilor", salvatorii au demonstrat un exercițiu de salvare, în care au fost arătați pașii care trebuie întreprinși în cazuri de prăbușire sub gheață.

Astfel, în cazul în care observați persoane căzute sub gheață, acționați după posibilitate. Mergeți târâș către sinistrat și întindeți către el orice obiect de care acesta ar putea să se agațe pentru a putea fi tras la suprafață (de exemplu creangă, rangă din fier etc).

În situațiile în care sunt observate persoane în pericol, trebuie apelat fără întârziere Serviciul 901.

Fluxul de știri
0