Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Sondaj: Rusia se bucură de cea mai mare încredere printre cetățenii Moldovei

© Sputnik / Tabyldy KadyrbekovKremlinul, Moscova
Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele unui sondaj realizat recent au demonstrat că Rusia se bucură de cea mai mare încredere în rândurile populației Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 20 iul — Sputnik. Datele sondajului realizat de către Institutul de Marketing și Sondaje IMAS, la comanda Partidului Democrat din Moldova, arată că, printre alte țări străine și organizații internaționale, Rusia se bucură de cea mai mare încredere în rândurile populației Republicii Moldova.

Studiul sociologic a fost realizat de la  22 iunie până la 9 iulie în 76 de localități ale Moldovei, pe un lot de peste 1000 de persoane. Marja de eroare reprezintă 3%. Partidul Democrat din Moldova reprezintă cea mai mare forță politică în Parlamentul Moldovei și pledează pentru integrarea cu Uniunea Europeană.

Социологический опрос - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: Uniunea Vamală sau Uniunea Europeană - ce aleg cetățenii Moldovei

Conform rezultatelor sondajului, 50% din cei chestionați au răspuns că au încredere în Federația Rusă. Pe locul doi în acest top se situează Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) cu 39%, iar pe locul trei se află Uniunea Europeană cu 37%. Nu au încredere practic deloc în NATO — 50%, SUA — 46%, România — 40%.

Rezultatele studiului au demonstrat că, dacă în următoarea duminică s-ar desfășura referendumul cu privire la alegerea vectorului de dezvoltare a politicii externe a Republicii Moldova, 51 % dintre persoanele chestionate ar vota pentru aderarea la UEE. Iar 49% — pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Peste 60% din cetățeni au declarat că sunt împotriva unirii Moldovei cu România, iar 57% din intervievați sunt împotriva aderării republicii la NATO. Dacă în cadrul referendumului li s-ar propune să aleagă între UEE și UE, 45% ar susține prima variantă, iar 43% ar opta pentru cea de-a doua.

Totodată, 42% dintre oamenii chestionați s-au pronunțat pentru o colaborare echilibrată cu Rusia și cu Uniunea Europeană.

Fluxul de știri
0