Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Veste bună pentru moldovenii din UK privind taxele pentru permise de şedere

© Flickr / Tomek NachoBritain
Britain - Sputnik Moldova
Abonare
Printre propunerile care sunt dezbătute la cel mai înalt nivel în Comisia Europeană este şi cea privind acoperirea costurilor pentru solicitarea permiselor de şedere în cazul cetăţenilor europeni care doresc să rămână în Marea Britanie după Brexit, inclusiv moldovenii care deţin cetăţenia română

CHIŞINĂU, 24 ian — Sputnik, Doina Crainic. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat de înţeles că agreează propunerea ca UE să acopere costul estimat de 72 de lire sterline pentru cetăţenii europeni care vor să solicite permis de şedere permanentă în Marea Britanie după Brexit, potrivit The Guardian.

Ministerul de interne al Regatului Unit a amenințat că va percepe o taxă de 72 de lire sterline de la cetăţenii care solicită așa-numitul „statut stabil" în Marea Britanie, prin care li se permite şederea pe durată nedeterminată în această ţară, după Brexit. Solicitanții vor trebui să dovedească faptul că au locuit continuu în Marea Britanie cel puţin cinci ani și că nu au cazier judiciar.

Se pare că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost de acord cu o sugestie că Bruxelles-ul ar putea acoperi costurile dacă Marea Britanie nu va veni cu o ofertă mai generoasă în timpul negocierilor viitoare din acest an.

British Prime Minister Theresa May addresses the press in Downing street, London, Friday, June 9, 2017 following an audience with Britain's Queen Elizabeth II at Buckingham Palace where she asked to form a government. - Sputnik Moldova
Suma uriașă pe care Marea Britanie o va plăti drept compensație pentru BREXIT

Potrivit surselor UE, Juncker a convenit, într-o întâlnire cu grupul de coordonare cu privire la Brexit din cadrul Parlamentului European, să discute personal chestiunea costurilor cu Theresa May. Totuşi, se spune că a recunoscut că este posibil ca Bruxelles-ul să ia în considerare finanțarea costurilor din bugetul UE.

Negociatorii din partea UE și ai Regatului Unit dezbat cu privire la o serie de chestiuni importante rămase încă nesoluţionate — drepturile cetățenilor, acordul financiar și frontiera irlandeză — alături de chestiuni precum Euratom, în legătură cu circulația materialelor nucleare.

Un proiect de tratat care va transpune în limbaj juridic acordurile cu privire la cele trei chestiuni de primă importanţă urmează să fie publicat în câteva săptămâni.

În noiembrie, negociatorul-şef pentru Brexit din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a atras atenţia ministrului pentru Brexit din Marea Britanie, David Davis, că o familie formată din cinci membri ar putea să fie obligată să plătească o factură de 360 de lire sterline — „o sumă foarte mare pentru o familie cu venituri mici" — potrivit planului guvernului britanic privind taxele pentru solicitarea permisului de şedere permanentă.

Зонт с флагом Британии на фоне Биг-Бена - Sputnik Moldova
Cum vor putea obţine moldovenii statutul de rezident după Brexit: Detalii

Detaliile complete privind noul proces de trimitere a solicitărilor online vor fi anunțate în câteva zile. Guvernul a declarat că intenționează să perceapă taxe care „nu vor depăşi costul unui paşaport" pentru majoritatea solicitanților.

Cetățenii europeni care au solicitat deja cu succes documentele de ședere permanentă în Regatul Unit nu vor trebui să plătească o taxă suplimentară atunci când vor cere „statut stabil".

Încă nu se ştie cât de mulți dintre cei trei milioane de cetățeni europeni din Regatul Unit vor solicita statut stabil. Numărul ar putea fi mai mare, în urma insistențelor statelor membre din estul şi centrul Europei, care au propus ca termenii acordului privind drepturile cetățenilor din UE după Brexit să îi vizeze pe cei care sosesc în Regatul Unit până la sfârșitul perioadei de tranziție, care poate fi, cel mai devreme, pe 31 decembrie 2020.

Fluxul de știri
0