Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum vor putea obţine moldovenii statutul de rezident după Brexit: Detalii

© AFP 2024 / JUSTIN TALLIS Зонт с флагом Британии на фоне Биг-Бена
Зонт с флагом Британии на фоне Биг-Бена - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul britanic a publicat noi detalii despre modul în care cetăţenii din UE, inclusiv moldovenii care dețin cetățenia română, vor putea obţine statut de rezident permanent după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar

CHIȘINĂU, 10 nov — Sputnik. Cetățenilor din Uniunea Europeană li se va acorda o perioadă de grație de doi ani pentru a putea obţine statut de rezident permanent după Brexit, precizează Guvernul britanic într-un document publicat recent.

Înainte de următoarea rundă de negocieri cu privire la Brexit, participanții la acestea au declarat că va exista „un sistem simplificat" pentru cetățenii din UE.

Brexit - Sputnik Moldova
Dezvăluiri din culisele negocierilor Brexit: Europa vrea mai mulți bani

În propunerea britanicilor se precizează că Guvernul va reduce semnificativ numărul de documente necesare pentru solicitarea statutului, iar procesul va fi uşor de urmat şi nu va costa mai mult decât procedura pentru obţinerea unui pașaport britanic.

De asemenea, cetățenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie vor avea dreptul de a contesta orice respingere a cererii lor. Guvernul a mai menţionat că nu li se va cere cetățenilor din UE să aibă o asigurare privată de sănătate.

Unele organizaţii care militează pentru apărarea drepturilor cetățenilor din UE, cum este grupul „3million", au respins propunerile privind necesitatea ca aceştia să solicite statut stabil. Ei spun că o astfel de măsură va fi birocratică, va conduce la erori și că statutul actual de ședere permanentă ar trebui să rămână valabil pe termen nelimitat.

„Am spus clar că protejarea drepturilor cetățenilor din UE reprezintă prioritatea noastră în negocieri. Aceştia aduc o contribuţie enormă la economia și societatea noastră și nu vrem ca situaţia să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE", a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis, potrivit The Independent

Acesta a adăugat că toţi cetăţenii care doresc să rămână vor fi ajutaţi să obţină statut stabil „printr-un nou sistem accesibil şi simplu".

„Ultima rundă de negocieri a înregistrat progrese reale în acest sens și sper că documentul pe care l-am făcut public astăzi va putea facilita încheierea acordului de care avem nevoie pentru a garanta drepturile cetățenilor britanici care trăiesc în UE și viceversa", a subliniat David Davis.

Drepturile cetățenilor din UE constituie una dintre temele majore pe care Bruxelles-ul le dorește soluționate în cadrul negocierilor privind Brexit, înainte de începerea discuțiilor cu privire la acordurile comerciale.

Fluxul de știri
0