Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legea anti-propagandă. Ce trebuie să schimbe radiodifuzorii până la 9 februarie

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Accesați arhiva multimediaDozhd TV employees broadcast channel's programs from their studio
Dozhd TV employees broadcast channel's programs from their studio - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Coordonator al Audiovizualului a discutat în cadrul unei ședințe extraordinare despre un nou model al concepției generale a serviciului de programe, în contextul Legii cu privire la asigurarea securității informaționale a Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 21  ian – Sputnik. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a obligat radiodifuzorii și distribuitorii de servicii, aflați sub jurisdicția Republicii Moldova, să-și racordeze serviciile de programe audiovizuale și ofertele serviciilor de programe în conformitate cu noile prevederi ale Codului Audiovizualului ce vor intra în vigoare în data de 12 februarie. 

Din 12 februarie, intră în vigoare noile prevederi al Codului Audiovizualului care prevăd că, în vederea asigurării informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Телевизор - Sputnik Moldova
Politică
Posturile TV care nu vor respecta legea anti-propagandă vor rămâne fără licență

Potrivit CCA, radiodifuzorii și distribuitorii de servicii, aflați sub jurisdicția Republicii Moldova, sunt obligați să asigure protecția consumatorului de informație de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și excluderea provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova prin neadmiterea spre transmisie, retransmisie a programelor TV și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale UE, SUA, Canada, precum și în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Nerespectarea de către radiodifuzori a legislației, va implica aplicarea de către CCA a unor sancțiuni în funcție de gravitatea și frecvența încălcărilor admise. Sancțiunile prevăd amenzi de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei, pentru încălcarea repetată, amenda constituie de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. Următoarea sancțiune prevede retragerea licenței de emisie.

Deciziile CCA cu privire la asigurarea securității informaționale a Republicii Moldova pot fi contestate în instanța de judecată. 

Potrivit președintelui CCA, Dragoș Vicol, Consiliul va monitoriza dur respectarea prevederilor acestei legi. 

”Am demarat procesul de orientare a radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, imediat ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Sancțiunile sunt foarte stricte pentru cei care nu respectă legea”, a declarat Vicol. 

CCA a obligat radiodifuzorii să prezente spre aprobare concepția generală a serviciului de programe până pe data de 9 februarie. Concomitent distribuitorii de serviciu aflați sub jurisdicția Republicii Moldova vor asigura protecția consumatorului de informație de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și vor exclude provocările cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova prin neadmiterea spre transmisie a programelor TV și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale UE, SUA, Canada, precum și în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Distribuitorii de serviciu aflați sub jurisdicția Republicii Moldova trebuie să prezinte la CCA notificări cu privire la modificările operate în oferta serviciilor de programe retransmise, la fel până pe data de 9 februarie. 

Fluxul de știri
0