Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru moldovenii care au avut economii la bancă în anii sovietici

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Chișinău extinde lista persoanelor care trebuie să-și ridice banii depuși la Banca de Economii în perioada sovietică

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Conform deciziei Comisiei centrale pentru indexarea depunerilor bănești ale cetățenilor, au fost stabilite preliminar categoriile de vârstă ale deponenților Băncii de Economii, născuți în anii 1937-1941, pentru a fi incluși în lista beneficiarilor de indexare în anul 2018.

Decizia Comisiei centrale reiese din statistica achitării sumelor indexate în perioada anilor 2003-2017 și suma alocată în acest scop în legea bugetului de stat pe anul în curs.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul modifică legea privind indexarea depunerilor băneşti la BEM

În anul 2018 se vor achita sumele indexate aferente etapei a doua, precum şi sumele neridicate de către beneficiarii de indexare în anii precedenți. Plata sumelor indexate vor fi efectuate prin intermediul Întreprinderii de Stat ”Poșta Moldovei”.

Proiectul de hotărâre propus a fost elaborat în vederea executării prevederilor Legii privind indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii, potrivit cărora Guvernul urmează să precizeze anual, în funcție de sumele prevăzute în bugetul de stat pentru indexare, categoriile de cetățeni ale căror depuneri  se  vor indexa.

În Legea bugetului de stat pe anul 2018 pentru compensarea pierderilor pentru depunerile băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii sunt aprobate 50 de milioane de lei. 

Anul trecut, beneficiari de indexare au fost deponenţii născuţi până în anul 1991 inclusiv pentru plata sumei indexate aferente primei etape şi deponenţii născuţi până în anul 1936 inclusiv pentru plata sumei indexate aferente etapei a doua.

Plata sumelor indexate a început în anul 2003. Legea din 12 decembrie 2002 prevede indexarea la prima etapă pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deținute de un deponent în raport de 1rublă – 1 leu. În etapa a doua indexarea se face în raport de 2,5 ruble – 1 leu, pentru sumele ce depășesc 1000 de ruble.

Fluxul de știri
0