Ce va urma în Orientul Apropiat după decizia SUA

© Sputnik / Игорь Михалев / Accesați arhiva multimediaЗдание Верховного суда США в Вашингтоне
Здание Верховного суда США в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția ONU pentru palestinieni a reacționat după ce SUA au reținut 65 de milioane de dolari din suma prevăzută pentru donații

CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. Decizia SUA de a reduce substanțial contribuția în bugetul Agenției ONU pentru Orientul Apropiat întru susținerea refugiaților palestinieni și organizarea activității UNRWA amenință realizarea acestei inițiative, a declarat Pierre Krähenbühl, președintele Agenției, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, administrația fiecărui președinte al SUA, începând cu Harry Truman, a acordat ajutor pentru UNRWA. Suma totală a donațiilor în 2017 a depășit 350 de milioane de dolari.

În ajun, însă reprezentantul Departamentului de Stat a comunicat că SUA rețin 65 de milioane de dolari, limitând contribuția benevolă în bugetul UNRWA la 60 de milioane.

Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Trump amenință: nu va finanța statele ce nu susțin SUA în privința Ierusalimului

„Având în vedere relațiile îndelungate și de încredere între SUA și UNRWA, reducerea ajutorului pune în pericol una dintre cele mai inovatoare și de succes inițiative pentru dezvoltarea potențialului uman în Orientul Apropiat", spune Pierre Krähenbühl în declarația sa.

Mai mult ca atât, acesta afirmă că un asemenea pas va avea un impact asupra securității regionale „în momentul în care Orientul Apropiat se confruntă cu numeroase riscuri și pericole".

UNRWA activează din anul 1950 acordând, conform calculelor Agenției, ajutor pentru cinci milioane de palestinieni care rămăseseră fără locuințe și mijloace de existență în urma conflictului arabo-israelian, inclusiv pentru urmașii acestora. Palestinienii insistă, în baza dreptului de refugiați, să revină în hotarele actualului Israel. Autoritățile statului evreiesc exclud o astfel de variantă, demonstrând că acest lucru va modifica echilibrul demografic în favoarea arabilor care, la ora actuală, constituie circa 20% din cele opt milioane de locuitori ai țării.

Fluxul de știri
0