Android - din nou amenințat. Virușii atacă

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaKaspersky Lab
Kaspersky Lab - Sputnik Moldova
Abonare
Un nou virus cu funcții unice infectează smartphone-urile cu Android

Constantin Ionescu - Sputnik Moldova
Alertare timpurie în caz de cutremur pe android și IOS
CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. Un virus spyware cu potențial ridicat de a crea probleme pe telefoanele cu Android a fost recent descoperit.

Numele noului spyware descoperit recent de către cercetătorii în securitate de la Kaspersky Lab este „Skygofree". Potrivit experților, acesta ar putea fi un produs de „securitate ofensivă" și e activ încă din 2014.

Skygofree este un spyware foarte flexibil și destul de puternic. El este capabil să execute 48 de comenzi absolut diferite, pe mai multe niveluri în sistemul de operare. Virusul poate obține mesajele de pe mesageria și mai poate conecta telefonul la rețele Wi-Fi la care răufăcătorii au acces.

Funcția cea mai periculoasă a acestui virus este cea de înregistrare audio a utilizatorului Android în funcție de geo locația sa, obținută de la smartphone-urile infectate. Răspândirea spyware-ului este una simplă — acesta se transmite prin pagini web care imită paginile operatorilor de telefonie mobilă.

Мессенджер для смартфонов WhatsApp - Sputnik Moldova
Din 2018, aplicația WhatsApp nu va mai funcționa pentru unele smartphone-uri

Spyware-ul Skygofree reușește să obțină acces root (acces la „rădăcinile" sistemului de operare), poate folosi camerele foto, poate înregistra apeluri și SMS-uri, poate afla localizarea geografică a telefonului și poate verifica calendarul pentru a afla agenda utilizatorului. Mai mult, virusul se adaugă singur pe lista programelor „protejate", astfel poate funcționa atunci când telefonul are ecranul deconectat.

Primele pagini web false înregistrate pentru acest spyware au fost create în 2015, iar cea mai recentă a apărut în octombrie 2017. Acest fapt ne demonstrează că campania de infectare este în desfășurare.

Fluxul de știri
0