Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertare timpurie în caz de cutremur pe android și IOS

© Photo : stiriglobalizare.roConstantin Ionescu
Constantin Ionescu - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul unui cutremur fiecare secundă este importantă pentru a reacționa și a evita o tragedie.În Republica Moldova sisteme de alertare timpurie a cetățenilor în caz de cutremur nu există, cu excepția notificărilor de pe pagina oficială venite din partea Institutului de Geologie și Seismologie din Chișinău.
Alertare timpurie în caz de cutremur pe android și IOS

În țara vecină, Romania, alertele îți vin chiar pe telefonul mobil. Aflat la Chișinău, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a declarat pentru Sputnik Moldova că în Romania există un sistem de alertare timpurie, cu 25 de secunde înainte de a ajunge unda periculoasă în București, cam același timp sau un pic mai mult au și cei din Chișinău.

Ionescu spune că în Romania a fost dezvoltat un portal pentru inspectoratele de situații de urgență și centrele de urgență, astfel încât în momentul în care se detectează un cutremur apare o fereastră care arată că este un cutremur. Iar cei din inspectorate știu ce să facă.

Pentru populație a fost dezvoltat sistemul de alertare prin două aplicații, tweeter și telegram, dar acestea nu sunt suficiente. De aceea, spune Ionescu, în luna octombrie va fi organizată o licitație pentru a face aplicații pe android și IOS. Aceste aplicații vor avea facilitatea de a obține alerta cât și notificarea privind cutremurele, unde s-au produs cutremurele și cât de tare au fost simțite în diferite zone. Implementarea unui astfel sistem de alertare timpurie și în Republica Moldova ar costa cam un milion de euro, spune șeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie din Chișinău, Ion Ilieș.

Fluxul de știri
0