Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lista țărilor în care moldovenii pot merge fără vize a fost extinsă

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi un proiect de lege care prevede liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din 33 de state

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova vor putea merge fără vize încă în șapte state ale lumii. Este vorba despre Antigua şi Barbuda, Uniunea Dominica, Statele Federale ale Microneziei, Republica Panama, Republica Peru, Sfântul Vincent şi Grenadine și Statul Independent Samoa, care au ridicat în mod unilateral obligativitatea deținerii vizei de intrare pentru cetățenii Republicii Moldova. 

Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi un proiect de lege care prevede liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din 33 de state. Astfel, cetățenii din 33 de state, majoritatea din America Latină și Asia, vor putea veni în vizite de scurtă durată în Republica Moldova.

”Aceste țări nu sunt țări UE, dar din America Latină și regiunea asiatică, pentru care UE deja a liberalizat regimul de vize”, a declarat ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi.

Potrivit ministrului, acest proiect vine să acomodeze și mai mult cadrul normativ în domeniul libertății de circulație a persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova cu cel al UE. 

”Cetățenii din acest state vor fi exonerați de obligativitatea obținerii vizei de scurtă ședere pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Prin adoptarea acestei legi se facilitează contactele dintre oamenii de afaceri, se va contribui la promovarea intereselor investiționale ale țării, se va spori exportul de mărfuri, inclusiv valorificarea potențialului turistic dar și cel cultural”, a declarat Ulianovschi.  

Schengen Visa - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Se schimbă designul vizelor Schengen

Acesta a mai spus că Guvernul a inițiat un proces de consultări cu aceste țări ca să fie aplicat principiul internațional al reciprocității, astfel încât să fie oferit și dreptul resortisanților din Republica Moldova să viziteze nestingherit teritoriile acestor state.

”Sarcina mea ca ministru va fi de a lansa negocieri cu statele pentru care încă avem nevoie de vize, astfel ca ă asigurăm ca pașaportul RM să fie mai puternic”, a declarat Ulianovschi. 

Toate aceste 33 de state au deja regim liberalizat de vize cu UE. Este vorba despre Antigua şi Barbuda, Republica Argentina, Republica Federativă a Braziliei, Statul Brunei, Uniunea Dominica, Republica Columbia, Republica El Salvador, Grenada, Republica Guatemala, Republica Honduras, Republica Insulele Marshall, Insulele Solomon, Republica Kiribati, Republica Mauritius, Statele Unite Mexicane, Statele Federale ale Microneziei, Republica Nicaragua, Republica Palau, Republica Panama, Republica Paraguay, Republica Peru, Federaţia Sfântul Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine, Statul Independent Samoa, Republica Democratică a Timorului de Est, Regatul Tonga, Republica Trinidad şi Tobago, Tuvalu, Republica Orientală Uruguay, Republica Vanuatu, Republica Bolivariană a Venezuelei, Republica Costa Rica.


Fluxul de știri
0