Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele le cer autorităților majorarea salariului minim

© Sputnik / Evgheni PanasencoCNSM
CNSM - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii sindicali au formulat mai multe revendicări în cadrul unei întrevederi cu membrii Guvernului

CHIȘINĂU, 17 ian — Sputnik. Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip și mai mulți membri ai Cabinetului de Miniștri.

Corneliu Padnevici și  Iuri Cicibaba, în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Ce salariu trebuie să aibă un tânăr pentru a participa la programul ”Prima Casă”

„Sindicatele din Moldova susțin neabătut vectorul european de dezvoltare a țării noastre", a declarat președintele CNSM, Oleg Budza, în cadrul întrevederii cu Pavel Filip și membrii Guvernului. 

Reprezentanții sindicatelor au cerut majorarea salariului minim pe economie, care, în prezent, este de 1000 de lei lunar, nu a mai fost majorat din octombrie 2014.

Astfel, luând în considerație faptul că indicele prețurilor de consum a crescut cu aproape 30 la sută, salariul minim trebuie să crească cel puțin până la nivelul minimului de existență, adică 1980 de lei.

Reprezentanții sindicatelor au menționat că salariul minim este cel mai scăzut din regiune și din această cauză are loc migrarea masivă a forței de muncă din Republica Moldova.

26-летие со дня основания специальной бригады «Фулжер» - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Polițiștii din Moldova cer majorare de salariu pentru munca peste program

În același context, sindicatele au solicitat urgentarea elaborării și aprobării proiectului de Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

La începutul acestui an, a intrat în vigoare Regulamentul de subvenționare a locurilor de muncă nou create. Potrivit acestuia, fiecare loc de muncă nou creat va fi „răsplătit” de stat cu 40 de mii de lei. Una dintre condiții este ca angajatorul să aibă o creștere a efectivului de salariați de cel puțin 100 persoane, care fac parte din categoria de subiect al subvenției.

La acest capitol, reprezentanții sindicatelor au propus Guvernului ca subvențiile bugetare să fie îndreptate și întreprinderilor care înființează 20 de locuri de muncă, nu doar unităților economice care creează 100 de locuri de muncă.

Fluxul de știri
0