CHIȘINĂU, 16 ian — Sputnik. Din materialele apărute în presă aflăm că prima mențiune despre actualul sector Râșcani al capitalei Republicii Moldova ține de începutul secolului XV.
La acea vreme, terenul fusese dat în stăpânire copistului Mihail Oțel, iar urmașii acestuia au avut grijă de el până în anul 1717.
După care, o jumătate din teren a fost cumpărată de către vistiernicul Eremia. De la numele funcției acestuia, zona respectivă a început să se numească Visterniceni. Cealaltă parte a moșiei a trecut în posesia boierului Constantin Râșcanu, de la care i se trage actuala denumire de Râșcani.
Istoria uitată a orașului: Unde era „Parisul" din Chişinău>>
La începutul secolului XIX, marele stolnic și moșier Dumitru Râșcanu, fiul lui Constantin, devine proprietarul terenurilor Râșcanilor.
Începând cu mijlocul sec. XIX, Râșcanii au devenit o suburbie a Chișinăului. În 1870 aici existau 122 de case și 512 locuitori. La sfârșitul sec. XIX, acest sector a fost cumpărat de autoritățile orășenești și a intrat în componența Chișinăului.
În 1877, pe hipodromul din localitatea dată s-a desfășurat parada trupelor ruse și a voluntarilor bulgari înainte de a pleca pe front în ultimul Război Ruso-Turc.
În anul 1912, în cadrul sărbătoririi a 100 de ani de la alipirea Moldovei de Est la Rusia, o parte din festivități s-au desfășurat de asemenea în sectorul Râșcani, începând cu 13 mai, însă evenimentele principale au avut loc pe 15 — 17 mai. Pe 16 mai o procesiune religioasă s-a îndreptat spre Râșcani și tot acolo s-a desfășurat parada militară. Fotografiile de la acel eveniment s-au păstrat până în zilele noastre și au fost publicate cu ceva timp în urmă de către etnologul Iurie Șveț.