Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu cât au sărăcit moldovenii anul trecut

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit datelor statistice, prețurile la produse alimentare au crescut cu 9,7 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 4,1 procente şi la serviciile prestate populaţiei – cu 7,9 la sută

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova prețurile au crescut cu 7,3 la sută, inclusiv la produsele alimentare – 9,7 la sută, mărfuri nealimentare – 4,1 la sută şi servicii prestate populaţiei – 7,9 la sută.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, în ultima lună a anului trecut, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5 la sută. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,5 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare – cu 0,9 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,4 la sută şi tarifele pentru serviciile prestate populației – cu 0,1 la sută.

În luna decembrie,  preţurile la ouă de găină au crescut cu 5,0 la sută, la legume proaspete – cu 4,7 la sută, făină de grâu – cu 1,3 la sută, lapte și produse lactate – cu un procent, iar mierea de albine s-a scumpit cu 0,8 la sută.

пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Prețurile o iau razna: Cât vor plăti moldovenii pentru mâncare și servicii

Totodată, au fost înregistrate scăderi de prețuri la citrice – cu 6,5 la sută, ulei vegetal – cu un procent și crupe – cu 0,9% la sută.

În luna decembrie au fost înregistrate reduceri de preţuri la gazul lichefiat în butelii – cu un procent, la motociclete – cu 1,6 la sută și autoturisme – cu 0,7 procente și la unele medicamente – cu 0,2 la sută.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna decembrie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 3,7 procente, serviciile pentru întreţinerea copiilor în creșe şi grădiniţe – cu 2,2 la sută, serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,6 procente și închirierea apartamentelor – cu 0,3 la sută.

În demebrie au scăzut preţurile la serviciile hoteliere – cu 0,3% și serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,1%.

Fluxul de știri
0