Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Facilitățile de care ne vom bucura în acest an la achitarea impozitelor

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 лей
Банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Din 2018, mărimea scutirilor personale pentru persoanele fizice la calcularea impozitului pe venit a crescut

CHIȘINĂU, 12 ian – Sputnik. Anul acesta, cota impozitului pe venit în valoare de 7 procente va fi aplicată în raport cu veniturile anuale totale în valoare de până la 33 de mii de lei, față de 31140 de lei în 2017. Persoanele care vor înregistra pe parcursul anului curent venituri totale ce depășesc suma de 33 de mii de lei vor achita un impozit în mărime de 18 procente.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În anul 2018, impozitele și taxele vor crește

Și cuantumul scutirii personale anuale a fost majorat de la 10620 de lei, anul trecut, la 11280de  lei – în acest an. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cere însă ca mărimea scutirii personale să fie egală cu valoarea minimului de existență.

Vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc, a declarat că valoarea anuală majoră a scutirii personale constituie 16800 de lei și de ea vor beneficia persoanele care au participat la lichidarea avariei de la Cernobâl, persoanele cu dizabilități care au luptat în Afganistan, care au luptat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova. De asemenea, de această scutire vor beneficia persoanele cu dizabilităţi provocate de afecţiuni congenitale sau din copilărie, persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, pensionarii-victime ale represiunilor politice.

De asemenea, persoana fizică, aflată în relație de căsătorie, poate beneficia de dreptul la o scutire suplimentară anuală în sumă de 11280 de lei, în cazul în care celălalt soț nu este încadrat în câmpul muncii și nu beneficiază de scutire personală.

Fluxul de știri
0