Chișinău, 25 nov – Sputnik. În premieră, bugetul de stat pentru anul 2018 este elaborat în conformitate cu noua regulă fiscală, care stabilește un nivel de deficit de 2,5 la sută până la granturi și care permite să fie acceptate în buget mai multe proiecte de investiții cu finanțare din surse externe, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat săptămâna aceasta proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018.
Astfel noi avem un deficit de peste 4 la sută, din care 2,5 la sută sunt deficitul la componenta de bază, restul sunt investițiile.
La venituri avem o creștere de 2,8 miliarde de lei, respectiv, am majorat cheltuielile cu 3,5 miliarde de lei. Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei.
”Veniturile au doua cauze de creștere: prima – creșterea de impozite și taxe de 1,2 miliarde de lei și a doua – intrări de granturi cu o majorare cu 1,6 miliarde de lei”, a declarat ministrul.
Potrivit lui Armașu, la prognoza veniturilor s-a manifestat o abordare prudentă.
”Ea este bazată pe creșterea economică de doar 3 la sută. Este o creștere modestă. Suntem siguri că există un potențial mai mare, dar am agreat o abordare prudentă cu experții FMI și pe parcursul anului dacă vom vedea o evoluție mai bună a economiei vom veni cu rectificări la buget pentru a majora veniturile și respectiv cheltuielile”, a precizat ministrul Finanțelor.
Armașu a declarat că anul viitor cheltuielile vor crește cu 3,5 miliarde de lei. Acestea vor fi orientate în trei direcții prioritare: investiții, proiectele sociale și majorările de salarii.
”Avem posibilitatea să cheltuim suplimentar 3,5 miliarde lei care vor fi alocate în trei direcții prioritare: investițiile – în sectorul drumurilor, construcția penitenciarului din Chișinău, agricultura competitivă și procurarea de ambulanțe. A doua și a treia direcție – proiectele sociale și majorările de salarii în domeniile educației. Anul viitor va fi majorat și fondul de salarizare în sectorul public”, a menționat ministrul.
”Am avut discuții dificile cu cei de la FMI, dar până la urmă am găsit înțelegerea ca să putem să încorporăm această majorare de 1,3 miliarde de lei pentru majorări de salarii. Cea mai mare parte din această sumă merge în sectorul educației. De majorări de salarii se vor bucura anul viitor și unele categorii de militari”, a continuat ministrul Armașu.
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor va fi trimis în Parlament, unde urmează să fie avizat de toate comisiile parlamentare și votat în trei lecturi de deputați.