Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gripa a ajuns în Moldova: Câte cazuri au fost înregistrate

© Sputnik / Sergei Venyavskiy / Accesați arhiva multimediaВ вирусологической лаборатории
В вирусологической лаборатории - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii au confirmat prin analize de laborator câteva cazuri de îmbolnăvire cu gripă în Moldova.

CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik. Pe parcursul primei săptămâni a anului 2018, în țară au fost confirmate pe cale de laborator două cazuri de îmbolnăvire cu gripă, din cele patru suspecte, au comunicat miercuri responsabili de la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP).

Conform informației oferite de CNSP, au fost verificate în total 315 probe prelevate de la persoanele cu infecții virale acute și cu simptome asemănătoare celor care se manifestă la bolnavii de gripă.

Petru Paveliuc - Sputnik Moldova
Medic infecționist, despre profilaxia bolilor respiratorii acute

La examinarea probelor s-a constatat că în municipiul Chișinău un bolnav este infectat cu virusul A(H1N1)pdm09, iar un bolnav din Călărași a fost depistat cu virusul gripal de tip B. Specialiștii au menționat că ambii pacienți nu erau vaccinați.

Totodată, 114 persoane au fost depistate cu alte infecții virale (Coronavirus, Adenovirus, Bocavirus, Rhinovirus ș. a.)

În total, la momentul de față, numărul îmbolnăvirilor cu IRA și IRVA este de aproape două ori mai mic decât pragul epidemiologic și constituie 172 de cazuri la 100 000 de populație (pragul epidemiologic fiind de peste 312 cazuri la 100 000 populație).

În ultimii ani, apogeul îmbolnăvirilor cu gripă în Moldova a fost înregistrat în perioada februarie — martie. Specialiștii recomandă adresarea la medic în cazul în care apar simptome alarmante ale acestei maladii.

Fluxul de știri
0