Femeile care lucrează noaptea se îmbolnăvesc mai des de cancer

© Fotolia / PressmasterЖенщина-ученый в лаборатории
Женщина-ученый в лаборатории - Sputnik Moldova
Abonare
Turele de noapte sporesc considerabil riscul apariției maladiilor oncologice la femei, informează savanții chinezi care au precizat că nu este vorba doar de frecventul cancer mamar, ci și de alte tipuri de cancer

CHIȘINĂU, 10 ian — Sputnik. Oncologii au declarat că femeile care lucrează noaptea sunt supuse unui risc sporit de îmbolnăvire cu cancer al pielii și al tractului gastrointestinal.

Savanții chinezi, ajutați de colegii lor din întreaga lume, au studiat peste 100 000 de cazuri de îmbolnăviri de cancer în rândul a circa patru milioane de femei care locuiesc în Europa, America, Asia și Australia. Rezultatele cercetărilor au demonstrat că incidența îmbolnăvirilor cu cancer printre femeile care au muncit pe timp de noapte la întreprinderi și în oficii ale serviciilor de urgență este cu 20% mai mare.

Impossible d'enfiler ou une étudiante de taille 44 vs H&M - Sputnik Moldova
Unele haine pot să provoace cancer: Ce trebuie să ştiţi

Riscul îmbolnăvirii de melanom crește în acest caz cu peste 40%, cel de cancer mamar — cu mai bine de 30%, iar al tractului gastrointestinal — cu aproape 20%. Savanții precizează că acest lucru se referă doar la femeile din Europa și SUA. Potrivit lor, această particularitate este legată de deosebirile ce se dezvoltă la nivelul unei părți a hormonilor sexuali, apărute la locuitorii țărilor industrial dezvoltate.

Potrivit studiilor, cu cât o femeie muncește mai mult noaptea, cu atât este mai mare riscul de apariție a cancerului. La fiecare 5 ani de astfel de muncă, riscul de îmbolnăvire cu cancer crește cu 3%.

Varianta originală a studiului a fost publicată în prestigioasa revistă „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Fluxul de știri
0