Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

(VIDEO) Organizația criminală Makena face prăpăd în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariOfițer Pantera
Ofițer Pantera - Sputnik Moldova
Abonare
Cine îi crede pe reprezentații puterii care afirmă că ei au pus capăt activității organizațiilor criminale în republica Moldova este un naiv. Iată, spre exemplu, cu ce se ocupă gruparea Makena.

CHIȘINĂU, 9 ian — Sputnik. Poliția anunță că a stopat acțiunile de șantaj și amenințare cu violență împotriva unui deținut de 18 ani, care este întemnițat în Penitenciarul numărul 13 din Chişinău. Acesta timp de jumătate de an a fost șantajat de nouă persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani, cu scopul estorcării mijloacelor financiare în sumă de 30 000 de euro. Șase dintre suspecți, la moment își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țară.

Высокопоставленный чиновник в машине - Sputnik Moldova
Societate
Funcționari de stat, complicii unei mari grupări criminale? Detalii șocante

Astfel, în luna noiembrie 2017, angajații Direcției Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații, în conlucrare cu angajații Departamentului Instituțiilor Penitenciare, au intrat în posesia unei informații, precum că un deținut din Penitenciarul nr.13 din Chișinău, sub un pretext inventat este șantajat de un grup de deținuți, membri activi ai organizației criminale „Makena". Tânărul era amenințat cu răfuială fizică şi moartea în caz că refuză să îndeplinească cerințele lor.

În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că presiunile erau coordonate de așa numiți „supraveghetori" şi alţi deţinuţi care se bucură de autoritate criminală. Pentru a obține bani, suspecții îi propuneau victimei să vândă casa de locuit sau să obțină mijloace financiare pe cale criminală.

La 3 ianuarie 2018, ofițerii de investigații în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală cu suportul angajaţilor BPDS "Fulger", a fost reținut în flagrant unul dintre membrii grupului infracţional, în momentul când a primit de la ofiţerul sub acoperire o parte din banii solicitați.

Concomitent, în comun cu angajaţii DIP și cu suportul Detaşamentului cu Destinaţie Specială "Pantera", au fost efectuate 14 percheziţii autorizate, inclusiv în trei penitenciare din Republica Moldova, unde au fost depistate şi ridicate obiecte care servesc drept probă în cadrul dosarului penal (telefoane mobile, încrisuri de ciornă, cărţi de jucat, etc).

Datorită acțiunilor prompte ale Poliției, acțiunile ilegale ale bănuiților au fost prevenite, astfel, doi membri ai grupului aflați în libertate au fost arestați pentru 30 de zile. Totodată, se desfăşoară acţiuni necesare pentru stabilirea celorlalte persoane implicate în acest caz.

Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 13 la 15 ani.

Fluxul de știri
0