CHIȘINĂU, 17 dec — Sputnik. Procurorii și vameșii moldoveni au anunțat oficial în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la începutul lunii noiembrie, că au destructurat una dintre ultimele grupări criminale care practica contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.
Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Serviciul Vamal, în prezent, șapte moldoveni, cu vârste cuprinse între 28 și 41 ani, sunt cercetați penal pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu mărfuri de larg consum, introduse în țară prin regiunea transnistreană. Ei se află în arest preventiv, stabilit pentru un termen de 30 de zile, iar în cazul în care vor fi găsiți vinovați riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 10 ani.
Suspecții au fost reținuți urmare a descinderilor operate de ofițerii subdiziunilor specializate ale Serviciului Vamal, în comun cu procurorii Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, la domiciliile și depozitul închiriat de către aceștia, unde au fost depistate mai multe loturi de articole vestimentare și de încălțăminte, fără acte de proveniență. Valoarea estimativă a loturilor sechestrate se cifrează la circa un milion de lei.
Activitatea infracțională a suspecților a fost documentată pe parcursul a patru luni de zile, perioadă în care organele de anchetă au putut stabili proveniența bunurilor și modalitatea de operare a membrilor grupării.
Astfel, potrivit informațiilor oferite de vameși și procurori, bunurile erau procurate de la piața "KM 7" din orașul Odessa, Ucraina și erau introduse în țară prin regiunea transnistreană, cu eludarea posturilor vamale interne de control. Autovehiculele cu marfă erau escortate de alte unități de transport, conducătorii cărora aveau sarcina de a inspecta traseul de deplasare și de semnala eventualele riscuri de identificare și stopare a autovehiculelor implicate în transportarea mărfurilor de contrabandă.
De asemenea, în cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, realizate inclusiv cu suportul SIS, organele de anchetă au acumulat suficiente materiale concludente care demonstrează caracterul ilicit al acțiunilor suspecților, acestea urmând a fi administrate în calitate de probe în dosarul penal inițiat pe acest caz.
Totodată, este de menționat că o parte dintre suspecți au fost anterior judecați pentru infracțiuni similare, inclusiv pentru furt și vătămări corporale.
Menționăm că, de la începutul acestui an, subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal, în colaborare cu procurorii PCCOCS, au reușit destructurarea a 7 grupări infracționale care operau prin perimetrul transnistrean, fiind reținute bunuri de contrabandă în valoare totală de peste 10 milioane de lei.
În cadrul unei conferințe de presă, șeful Direcției Urmărire Penală a Serviciului Vamal, Lilian Mârca, și adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Valeriu Bodeanu, au anunțat că, în fiecare an, bugetul de stat suportă pierderi de sute de milioane de lei din cauza acțiunilor de contrabandă. Totodată ei au menționat că grupare criminală anihilată acum este una dintre ultimele de asemenea anvergură care practica contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei. Mai mult, pe lângă cei șapte membri ai grupării, a fost reținut și organizatorul grupării — un tip cunoscut în mediul criminal căruia i se spune „Sașa Țâganul".
Este de remarcat faptul că adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Valeriu Bodeanu, a admis că persoane cu funcții publice erau complicii acestor infractori, cărora, probabil, le acordau protecția necesară ca aceștia să poată aduce mărfuri prin contrabandă.