România în an agricol bun: 80% creștere a deficitului la produse agroalimentare

© Sputnik / Alexandr Lyskin / Accesați arhiva multimediaУрожай зерна
Урожай зерна - Sputnik Moldova
Abonare
Cifrele furnizate de Ministerul Agriculturii relevă un 2017 plin de paradoxuri

BUCUREȘTI, 8 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Într-un an agricol foarte bun, exporturile de cereale au scăzut, iar deficitul comercial la produsele agroalimentare a crescut puternic.

România a exportat, în primele nouă luni din 2017, o cantitate de 7,87 milioane de tone de cereale, în scădere cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în timp ce încasările au înregistrat un recul de 2,5%, până la 1,421 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate la solicitarea Agerpres.

Сахар - Sputnik Moldova
Incredibil: Dacă se întâmplă asta, mii de agricultori vor fi afectați - VIDEO

Comparativ, în primele nouă luni din 2016, au fost exportate în ţările intra şi extracomunitare 8,4 de milioane de tone de cereale, în valoare de 1,458 miliarde de euro.

Paradoxal, această scădere la exporturile de cereale intervine chiar în anul în care ne-am recâștigat titulatura de "grânarul Europei". Asta înseamnă că stăm bine la exporturile către UE, dar prost la cele totale.

România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană, la finalul lunii mai 2017, dupa cum arată datele furnizate de Comisia Europeană, analizate de specialliştii de la KeysFin, și preluate, la acel moment, de Adevarul.ro și ZF.ro.

Pe de altă parte, în primele nouă luni ale anului trecut, România a şi importat cereale, pe care ulterior, în cea mai mare parte, le-a exportat către alte pieţe. Astfel, în primele acest interval de timp a adus din afară 1,863 milioane de tone de cereale, în valoare de 349,19 milioane de euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2016, atât din punct de vedere cantitativ (2,36 milioane de tone) cât şi valoric (415,5 milioane de euro).

"Grânarul Europei" a avut o creștere puternică a deficitului la balanța comercială cu produse agroalimentare.

Покупатель в одном из магазинов. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Specialiștii avertizează: Nu procurați aceste produse pentru masa de sărbătoare!

Datele MADR arată că România a exportat în total, în primele nouă luni ale anului trecut, produse agroalimentare de peste 4,4 miliarde de euro şi a importat de peste 5,2 miliarde de euro, deficitul înregistrat majorându-se cu 79%, până la 757,34 milioane de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.

Toate acestea s-au petrecut pe fondul unui an agricol foarte bun.

Sectorul agricol din România a avut, în 2017, una dintre cele mai bune evoluţii din ultimii ani, datele statistice ale Ministerului Agriculturii indicând o recoltă de cereale de aproape 27 de milioane de tone, adică 1,4 tone pentru fiecare român.

Anul trecut s-au obţinut nu mai puţin de nouă recorduri istorice la culturile vegetale, după cum a anunţat ministrul de resort, Petre Daea, unul dintre acestea fiind la producţia de grâu, secară şi triticale, circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4.836 kg/ha, în timp ce la porumb, recolta "a sărit" la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape 6 tone la hectar.

Fluxul de știri
0