CHIȘINĂU, 21 dec — Sputnik. Industria zahărului din România își dă ultima suflare, afectând atât fermierii cât și consumatorii români. Ultima fabrică românească cu o istorie de peste 128 de ani, a intrat în faliment după ce la începutul acestei luni instanța a acceptat solicitările Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice și Energie România în această privință, potrivit Agrointel.
Este vorba de fabrica de zahăr Bod, controlată de mai mulți oameni de afaceri români, care cumpăra aproximativ 180 mii de tone de sfeclă de zahăr pe an, de la 450 de fermieri din județele Brașov și Covasna. Astfel aceasta producea anual 30 mii de tone de zahăr.
Problema este una destul de gravă pentru că fermierii din cele două județe nu vor mai avea unde să-și vândă materia primă, angajații vor rămâne fără un loc de muncă, iar România — fără zahăr autohton.
Fabrica și-a solicitate insolvența în 2010, iar cererea a fost admisă în ianuarie 2011. În acea perioadă, compania avea datorii de 93,81 milioane de lei. În anul 2012 suma a ajuns la 119,17 milioane lei. Întreprinderea ar fi ajuns la această situație din cauza că nu s-a respectat planul de reorganizare propus și acceptat de creditori.
Fabrica este controlată de Elena Plătică, în vârstă de 84 de ani, care are un pachet de 65,92 la sută din acțiuni, și Ioana Oprescu, de 88 de ani, care deține un pachet de 11,06 la sută din acțiuni.
Potrivit Agrointel, anul trecut fabrica lucra la o capacitate bună și producea 350 de tone de zahăr pe zi, dintre care 60 la sută erau vândute sub brandul „Zahăr Bod" în Carrefour, Auchan, Kaufland. Restul era vândut angro sau sub oricare altă formă.
Fabrica Bot este una din cele patru întrprinderii producătoare de zahăr din țară, fiind singura cu capital integral românesc.
Lichidarea fabricii va lovi în agricultura județelor Brașov, Covasna și Harghita, unde 80 la sută din recolta agricolă constă din sfecla de zahăr și cartof, iar populația rurală depinde în mare parte de producția celor două culturi.
Închiderea ultimei fabrici românești va afecta 780 de ferme mari, 1200 ferme mici, care furnizau materie primă și ofereau 17 mii de locuri de muncă stabile.
Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod are cel mai înalt randament de prelucare, clasându-se printre primele 30 din Uniunea Europeană cu privire la clasamentul eficienței procesării sfeclei de zahăr având un număr permanent al angajaților de aproximativ 320, menționează Agrointel.
Fabrica de Zahăr Bod a fost înfiinţată în 1889.