Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii noi în cazul Braguța: Ce spune Procuratura

© Sputnik / Мирослав РотарьPenitenciar
Penitenciar - Sputnik Moldova
Abonare
Încă 13 polițiști, implicați în cazul lui Andrei Braguţa, vor ajunge în fața instanței

CHIȘINĂU, 9 ian — Sputnik. Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală în privința a 13 polițiști, angajați ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Politie a municipiului Chișinău, acuzați de comiterea tratamentului inuman în privința victimei.

Anterior, au fost deferiți justiției trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa.

După ce a fost maltratat de către patru codeținuți, a doua zi, Andrei Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 — 23 august 2017), a fost deținut în condiții inumane.

Din cauza că a fost deținut în condiții nicive, victima a făcut bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus direct la decesului respectivului deținut.

Bătaie - Sputnik Moldova
Societate
Priviți cum a fost lovit Braguța: ca să fie ucis, nu bătut. Cine este următorul?

Procurorii continuă să investigheze acțiunile și inacțiunile factorilor de decizie ai instituțiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind inițiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere și încălcării din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale.

Amintim că Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017 pentru violență nepericuloasă pentru viața și sănătatea polițiștilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul Nr.16 „Pruncul".

Pe 31 august 2017 IGP a venit cu precizări în cazul decesului în penitenciar a tânărului, menționând că acesta ar fi murit ca urmare a unei insuficiențe respiratorii și bronhopneumonie purulentă, fapt confirmat prin certificatul medical constatator. Iar vânătăile pe care tânărul le-ar fi avut pe corp sunt rezultatul agresiunii din partea colegilor de celulă, care au declarat că Braguţa avea un comportament deviant.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă de la 3 până la 8 ani privațiune de libertate sau amendă de la 67500 de lei până la 80 mii de lei. În ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții de la 5 la 10 ani.

Fluxul de știri
0