Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Priviți cum a fost lovit Braguța: ca să fie ucis, nu bătut. Cine este următorul?

© Sputnik / Владимир Воронин / Accesați arhiva multimediaBătaie
Bătaie - Sputnik Moldova
Abonare
Privind imaginile înfiorătoare din celula în care a fost deținut Braguța și în care a fost bătut cu sălbătăcie de către alți patru deținuți. Fiecare dintre noi putem constata, privind imaginile, nu e neapărat să ne spună asta procurorii, că victima a fost bătută cu consimțământul polițiștilor, dacă nu chiar la indicațiile lor

Procurorii au anunțat că îi cercetează nu doar pe deținuții care l-au bătut cu cruzime pe Braguța și pe polițiștii care au permis să se săvârșească această crimă și care, în felul acesta, au devenit complicii ucigașilor, dar investighează și "acțiunile și inacțiunile factorilor de decizie ai instituțiilor statului în a căror custodie s-a aflat victima, fiind inițiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere și încălcării din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale".

De fapt, acești "factori de decizie" sunt principalii vinovați ai acestei crime pentru că ei au admis ca aceasta să aibă loc într-o instituție penitenciară. Pentru că ei au rânduit astfel lucrurile încât într-un izolator de detenție provizorie deținutul nu este tratat ca om, dacă el nu contribuie financiar sau dacă nu are relații în sistem ca să-l protejeze. Bineînțeles, Andrei Braguța nu avea nici bani și nici relații, el avea doar probleme de sănătate psihică, care l-au făcut și mai vulnerabil în fața criminalilor cu care a avut nenorocul să stea în celulă sau cu care a fost pus să stea în celulă.

Nu știm și nici nu vrem să ghicim care vor fi constatările procurorilor în cazul factorilor de decizie, iar mai apoi — deciziile judecătorilor. Dar faptul că până acum nici măcar un factor de decizie nu și-a dat demisia de onoare și nici nu a fost demis mă duce la gândul că, în definitiv, nimic nu s-a schimbat și nimic nu se va schimba. Că și după acest caz omul va fi tratat mai rău ca o fiară în izolatoarele de detenție, că nu va fi socotit de om. Pentru că aceasta este percepția, felul de a înțelege lucrurile a factorilor de decizie.

Asta înseamnă că după nenorocitul Andrei Braguța va urma altă victimă. Și atunci tot așa vor fi cercetați și judecați niște deținuți și niște gardieni mărunți, iar factorii de decizie își vor vedea de treabă.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0