Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Experți români: Bucureștiul trebuie să se orienteze spre Moscova

© Sputnik / Алексей Филиппов Международный деловой центр Москва-Сити
Международный деловой центр Москва-Сити - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Mai mulţi experții și analiștii din România consideră că țara trebuie să-și relanseze relațiile economice cu Rusia pentru a se elibera de dependența excesivă de economia Uniunii Europene

CHIŞINĂU, 6 ian — Sputnik, Octavian Racu. Subiectul relansării relațiilor economice cu Rusia a fost unul dintre cele discutate în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV, în seara de joi, 4 ianuarie. Invitații, în mare parte, s-au exprimat în favoare unei deschideri față de partenerii de la Moscova, pentru a evita o dependență excesivă față de Uniunea Europeană. În același timp, ei au recunoscut că, în pofida unui parteneriat politico-militar cu SUA, această țară nu este dispusă să investească în România.

Economistul Mircea Coșa consideră că România este prea dependentă economic de Uniunea Europeană, iar una dintre soluțiile dezvoltării este diversificarea exportului în afara comunității europene, inclusiv în Rusia.

"Dacă în Franța, în Germania, în Italia, poate puțin și în Spania, piața automobilelor cade, exportul nostru cade și el, pentru că noi acolo exportăm. Alta ar fi situația dacă am avea relații cu China, spre exemplu, dacă am avea relații cu India, așa cum a făcut Polonia, dacă am avea relații și cu Rusia", a spus expertul.

Istoricul Horia Alexandrescu consideră că România a greșit și mai greșește în continuare în raporturile sale cu Federația Rusă.

"Noi cu rușii am greșit-o grav și greșim în continuare (…). Țin minte în timpul guvernării Năstase a fost o delegație a oamenilor de afaceri la Moscova, întâlnire cu camera de comerț a Rusiei și rușii le-au spus: "conveniți, mergeți în gubernii că aici toate locurile sunt ocupate". Nemții s-au trezit și s-au dus la ruși", a spus Alexandrescu.

Are România ce exporta în Rusia?

Cu toate acestea, directorul DC News, Val Vâlcu, a opinat că România nu are ce exporta în Rusia, din momentul ce nu dispune de propriile branduri, iar majoritatea întreprinderilor din România sunt occidentale.

În replică, economistul Mircea Coșa a sugerat că România ar putea să livreze produse alimentare, după ce a căzut producția din Ucraina, care exporta preponderent în Rusia.

"Cu ce mărfuri mergem, spre exemplu, în Rusia, spunea domnul Vâlcu? Nu e neapărat să mergem cu mărfuri cum mergeam înainte: cu cașcaval, cu carne, cu fel de fel de produse alimentare, dar e o piață foarte mare pentru produse alimentare prelucrate. De ce? Pentru că a căzut producția Ucrainei, pentru că noi am devenit un mare producător de cereale în această zonă a Mării Negre. Or, noi exportăm cereale și importăm produse primare, prelucrate din cereale. Ar trebui să existe și o reorientare a noastră și din punct de vedere a structurii ramurilor industriale. Cu ce poate să vină americanii în România dacă au mână de lucru ieftină în altă parte?", a declarat Coșa.

Delegația oamenilor de afaceri români la Smolensk - Sputnik Moldova
O delegație a oamenilor de afaceri români a plecat în Smolensk

În opinia economistului, ”Unul dintre cele mai importante acte de politică externă din anul 2017 a fost vizita Patriarhului Daniel la Moscova. Deci lucrurile acestea arată că trebuie să existe anumite schimbări în România de natură structurală, de natura structurii economice. Noi nu mai putem să mergem pe această linie", consideră Mircea Coșa, adăugând că "în lume apar niște forțe care nu țin neapărat de Uniunea Europeană, care vor surclasa Uniunea Europeană. Or noi suntem prea legați de ea".

În favoarea unei deschideri față de Rusia s-a pronunțat și Florian Bichir, care consideră că România ar trebui să aibă o relație economică pragmatică după modelul Germaniei.

"Eu cred că e opacitate aici cu Rusia, să mai dăm din ochi. Putem face business cum fac nemții, cum fac toate țările. Eu m-am întors de la Moscova. La o săptămână după ce Uniunea Europeană, să vedeți ipocrizie, a anunțat că suspendă acordurile economice, era plină Moscova cu delegații germane care semnau cu BMW-ul, cu mașini…", a spus Bichir.

România, vulnerabilă din cauza dependenței cronice faţă de UE

În aceeași emisiune, Mircea Coșa a făcut o scurtă analiză a factorilor externi care vor influența situația economică din România, atenționând asupra pericolului sporirii politicilor protecționiste în țările Occidentale, care sunt destinația preponderentă a exporturilor românești.

„Se întâmplă două lucruri capitale: în primul rând, o foarte mare ofensivă a protecționismului în țările în care noi exportăm masiv. Noi suntem legați de trei țări europene în exportul pe care îl facem. Acolo merge 70 la sută din export. În primul rând, echipamente, subansamble din marea majoritate a industriei auto și de transport. Aceste țări intră într-o perioadă de protecționism evident și vă rog să studiați discursurile aproape zilnice ale lui Macron, președintele Franței. În al doilea rând, se creează un lucru extraordinar, niște legături extraordinar de interesante între trei țări care vor conduce lumea: o legătură între Germania și Rusia. Germania este interesată de energia rusească, Rusia de tehnologia și capitalul nemțesc; între Rusia și China", a  declarat economistul Mircea Coșa.

Fluxul de știri
0