Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serviciul Fiscal de Stat a emis o avertizare. Sunt vizați agenții economici

© Sputnikfisc
fisc - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Serviciul Fiscal de Stat din Moldova a emis o avertizare în care sunt vizați toți agenții economici din țară

CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat din Moldova avertizează cetățenii că, în perioada sărbătorilor de iarnă, crește riscul escrocheriilor. Potrivit instituției, în aceste zile sunt depistați tot mai mulți ”doritori” de a se îmbogăți ușor prin metode ilegale.

Au fost înregistrate cazuri când anumite persoane se prezintă drept inspectori fiscali și fac tentative ilegale de verificare a agenților economici pentru a obține foloase financiare. 

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Peste 700 de bogătași din Moldova au ignorat ultimatumul pus de stat

Potrivit Codului Fiscal, controlul fiscal la faţa locului poate fi efectuat numai în temeiul unei decizii scrise a conducerii Serviciului Fiscal de Stat. Agentul economic este în drept să ceară actul care confirmă această decizie.

Din 1 ianuarie 2018, este aplicat modulul ”Control fiscal – persoane juridice” etapa I din Sistemul Informațional Automatizat ”Sistem de Management al Cazurilor”, care permite monitorizarea acțiunilor de control la fiecare etapă de desfășurare. Totodată, funcţionarilor fiscali li se eliberează legitimaţii al căror model şi mod de eliberare sunt stabilite de Serviciul Fiscal de Stat. Legitimația reprezintă un document oficial ce adevereşte statutul juridic al funcționarului fiscal şi confirmă împuternicirile acestuia în exercitarea atribuțiilor.

”Astfel, la iniţierea controlului fiscal la faţa locului sau la inițierea procesului de constatare a faptei contravenționale, funcţionarul este obligat să prezinte contribuabilului Decizia de iniţiere a controlului şi legitimaţia de serviciu”, precizează instituția.

Excepţie este efectuarea cumpărăturii de control, exprimată în crearea artificială de către funcţionarul fiscal a situaţiei de procurare a bunurilor materiale, de efectuare a comenzii de executare a lucrărilor sau de prestare a serviciilor. După efectuarea acesteia, contribuabilul este informat despre aplicarea procedurii corespunzătoare, iar funcționarul fiscal este obligat să prezinte contribuabilului Decizia de iniţiere a controlului şi legitimaţia de serviciu. După constatarea cauzei, bunurile materiale se restituie contribuabilului, iar mijloacele băneşti – respectiv funcţionarului împuternicit.

La încheierea controlului fiscal la faţa locului, inspectorul fiscal întocmeşte un act de control fiscal. În document se consemnează rezultatele controlului, specificându-se încălcările depistate. Acest act este semnat de ambele părți participante la control, iar un exemplar este prezentat agentului economic supus verificării.

La depistarea faptei contravenționale se întocmește procesul-verbal cu privire la contravenție.

Astfel, în cazul în care contribuabilul supus verificării are dubii cu privire la legalitatea controlului sau identitatea persoanei care se prezintă a fi funcționar fiscal, Serviciul Fiscal de Stat roagă insistent să fie sesizat la numărul de telefon 0 8000 1525, linia fierbinte, tasta 4, Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat sau 0 22 82 34 06, Direcția Securitate Internă și Anticorupție a SFS.

Fluxul de știri
0