Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peste 700 de bogătași din Moldova au ignorat ultimatumul pus de stat

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor prezentate de Serviciul Fiscal de Stat, 735 de persoane fizice din Moldova cu averi de lux au ignorat legislația în vigoare cu privire la achitarea taxelor și impozitelor

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Potrivit datelor prezentate joi, 4 ianuarie, de Serviciul Fiscal de Stat, 1552 din 2287 de subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere pentru anul 2017 au achitat acest impozit până la data de 31 decembrie 2017. Suma impozitului achitat este de peste 28,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă doar 65,8% din suma totală calculată pentru anul trecut.

Termenul limită de achitare a impozitului pe avere a fost data de 25 decembrie.

Expoziție, lux - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ultimatumul care a fost pus bogătașilor din Moldova

De doi ani, persoanele fizice din Moldova care, potrivit datelor reflectate în  registrul bunurilor imobile la situația din 1 noiembrie, au fost înregistrate în calitate de proprietari ai obiectelor impunerii – bunurilor imobiliare cu destinație locativă, inclusiv căsuțele de vacanță (cu excepția terenurilor), precum și cotele-părți, a căror totalitate este estimată la valoarea 1,5 milioane lei și mai mult, iar suprafața totală constituie 120 de metri pătrați și mai mult, sunt calificate drept subiecți  ai impunerii cu impozitul pe avere.

Baza impozabilă a obiectelor impunerii constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, față de care se aplică impozitul pe avere, la cota de 0,8%.

În total, în Republica Moldova sunt înregistrați 2287 de subiecți ai impunerii cu impozitul de avere, care corespund criteriilor stabilite la situația din 1 noiembrie 2017.

Suma cea mai mare a impozitului pe avere calculată pentru anul 2017 a constituit  107583 de lei și a fost achitată în termenul stabilit de legislație.

Persoanelor care nu au achitat obligațiile fiscale aferente impozitului pe avere în termenul prevăzut de legislație, le vor fi aplicate majorări de întârziere (penalitate, pentru fiecare zi de întârziere), pentru perioada care începe după scadența impozitului  și care se încheie în ziua plății efective inclusiv.

Fluxul de știri
0