Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională, invitată din nou să pună punct blocajului instituțional

© Sputnik / Мирослав Ротарьконституционный суд curtea constituțională
конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații Curții Constituționale se vor întruni în ședință la ora 13.00 pentru a examina sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik. Curtea Constituțională (CCM) va examina, marți, sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova. Magistrații Curții se vor întruni în ședință la ora 13.00.

Săptămâna trecută, un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pavel Filip i-a trimis repetat o scrisoare președintelui țării

”Am solicitat Înaltei Curți să soluționeze acest blocaj instituțional generat de refuzul deliberat al președintelui țării de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Contăm ca această sesizare să fie examinată în regim de urgență”, a declarat deputatul Sergiu Sârbu.

Președintele Republicii Moldova a respins, repetat, candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern.

Conducerea PD a anunțat ample remanieri guvernamentale. Astfel, pentru postul de vicepremier pentru integrare europeană este nominalizat Iurie Leancă. Pentru postul de vicepremier pentru reintegrare este propusă Cristina Lesnic.

La Ministerul Economiei şi Infrastructurii, funcţia de ministru urmează să fie ocupată de Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propunerea pentru funcţia de ministru este Svetlana Cebotari, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui. Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului urmează să fie administrat de o persoană din mediul academic de specialitate — Liviu Volconovici, rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

La Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost înaintat Tudor Ulianovschi, actualmente ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. Nominalizarea la funcţia de ministru al Justiţiei este Alexandru Tănase, ex-preşedintele Curţii Constituţionale.

Fluxul de știri
0