Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine muncește și cine se odihnește de sărbători

© Sputnik / Miroslav RotariCristina Oglinda
Cristina Oglinda - Sputnik Moldova
Abonare
În preajma sărbătorilor, tot mai mulți moldoveni își planifică scurte escapade și vacanțe, astfel că sunt tot mai interesați de a cunoaște, cum se muncește de sărbători
Cine muncește și cine se odihnește de sărbători

Care zile de sărbătoare sunt declarate nelucrătoare în an? Putem fi obligați să muncim de sărbători? La toate aceste întrebări, aflăm răspuns de la avocata Cristina Oglinda.  

Care zile de sărbătoare sunt declarate nelucrătoare în Republica Moldova?

Codul Muncii stabilește drept zile de sărbătoare nelucrătoare, datele de 1 ianuarie — Anul Nou, 7 şi 8 ianuarie — Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi), 8 martie — Ziua internaţională a femeii; prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc, ziua de luni la o săptămînă după Paşte (Paştele Blajinilor), 1 mai — Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii, 9 mai — Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei, 27 august — Ziua Independenţei, 31 august — sărbătoarea "Limba noastră", 25 decembrie — Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou), Hramul Bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.

Este obligat angajatorul în zilele de sărbătoare nelucrătoare să asigure achitarea plății salariului?

Благодатный огонь привезли в Кишинев из Иерусалима - Sputnik Moldova
Când vom sărbători Paștele în anul 2018

Potrivit prevederilor art. 111 al Codului Muncii, în redacţia Legii nr.168 din 9 iulie 2010, de dreptul la achitarea salariului mediu pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare, care nu coincid cu zilele de repaus săptămânal beneficiază salariaţii care sunt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp.

Totuși se muncește în zilele de sărbătoare nelucrătoare, legislația stabilește careva excepții în acest sens?

Potrivit legislației, în zilele de sărbătoare nelucrătoare se admit lucrările în unităţile a căror oprire nu este posibilă în legătură cu condiţiile tehnice şi de producţie (unităţile cu flux continuu), lucrările determinate de necesitatea deservirii populaţiei, precum şi lucrările urgente de reparaţie şi de încărcare-descărcare. Prin urmare, pentru executarea tipurilor de lucrări sau prestare de servicii din domeniile menționate mai sus, angajatorii pot solicita salariaților să muncească în aceste zile.

Există categorii de persoane, care în virtutea unor circumstanțe, nu pot fi chemate la serviciu în zilele de sărbătoare nelucrătoare?

Празднования католического Рождества - Sputnik Moldova
Societate
Câte țări sărbătoresc Crăciunul și pe 25 decembrie, și pe 7 ianuarie

Codul muncii în acest sens stabilește că nu se admite atragerea la muncă în zilele de sărbătoare nelucrătoare a salariaţilor în vârstă de până la 18 ani, a femeilor gravide. Iar persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, părinţii care au copii în vârstă de până la 4 ani sau copii cu dizabilităţi, persoanele care îmbină concediile pentru îngrijirea copilului cu activitatea de muncă şi salariaţii care îngrijesc de un membru al familiei bolnav, în baza certificatului medical, pot presta munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare numai cu acordul lor scris. Totodată, subliniez că angajatorul este obligat să informeze în scris salariaţii menţionaţi despre dreptul lor de a refuza munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare.

Observăm că în unele situații în scopul organizării optime a timpului de muncă și cel de odihnă, Guvernul intervine cu transferarea zilelor de repaus (de lucru) în alte zile, se răsfrâng aceste schimbări și asupra programului de lucru din sectorul privat?

Victoria Stavenschi-Vacari - Sputnik Moldova
Cât de periculoase sunt mesele copioase din perioada sărbătorilor

 Da, într-adevăr Guvernul poate emite hotărâri cu privire la zile de odihnă în scopul organizării optime a timpului de muncă şi cel de odihnă, astfel sunt situații când zilele de lucru în ajunul sau după sărbători sunt declarate libere, urmând a fi transferate în zilele de repaus. Menționez că hotărârile de Guvern cu privire la zilele de odihnă nu sunt aplicabile sectorului privat, respectiv anagajatorul la discreție decide care va fi programul de lucru al salariaților, cu respectarea normelor prevăzute de Codul muncii.

Ce alte informații trebuie să cunoască salariații în legătură cu subiectul dat?

Vreau să menționez că și în ajunul zilelor de sărbătoare nelucrătoare salariaților trebuie să li se respecte dreptul de a beneficia de o durata a zilei de muncă redusă cu cel puțin o oră, cu excepţia salariaților cărora li s-a stabilit o durata redusă a timpului de muncă sau activează în regim de muncă parțial. De asemenea, în unele cazuri angajatorul poate opta pentru transferarea zilei de muncă din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare într-o altă zi, atenționăm că ziua de muncă transferată va avea aceeași durată redusă cu cel puțin o oră.

Fluxul de știri
0