Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cât de periculoase sunt mesele copioase din perioada sărbătorilor

Abonare
Fripturile, toba, cârnații și pârjoalele sunt pe cât de gustoase, pe atât de periculoase pentru sănătatea noastră
Cât de periculoase sunt mesele copioase din perioada sărbătorilor

Specialiștii atenționează că mesele copioase din perioada sărbătorilor sunt o adevărată povară pentru organismul nostru, iar de ce mai multe ori sunt principala cauză a gastritelor, ulcerului și chiar a cancerului.

Medicul igienist Victoria Stavenschi-Vacari a explicat pentru Sputnik Moldova cum ne este afectat organismul în perioada sărbătorilor când bucatele tradiționale sunt mâncate fără nicio regulă. Mai mult, acestea mai sunt consumate împreună cu băuturi alcoolice tari.

„Alcoolul în combinații cu alimente afectează serios sistemul digestiv. El afectează, în primul rând, stomacul. În stomac încep a se produce schimbări, schimbări care duc la gastrită, ulcer și chiar cancer. Dacă vor fi practicate astfel de obiceiuri mult timp și la fiecare sărbătoare, multe persoane riscă să ajungă să facă cancer. În Republica Moldova, cazurile de canter la stomac sunt frecvente. Nu mai vorbim de gastrita. În țara noastră, o persoană din zece suferă de gastrită. Cel mai grav este că și copiii mănâncă în rând cu părinții. Respectiv și mulți copii suferă de gastrită", spune medicul Victoria Stavenschi-Vacari.

Potrivit specialistului, îmbuibarea de sărbători ne afectează nu doar stomacul, ci și pancreasul și ficatul.

„Și pancreasul este afectat. În situația dată, se petrec niște procese care acționează ca o bombă", adaugă medicul.

Pentru a evita indigestia, medicii recomandă să evităm bucatele grase și combinațiile de mâncare. Mai mult, fiecare îmbucătură trebuie mestecată de cel puțin 20 de ori.

Fluxul de știri
0