Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Costul unei mese de Revelion: Cât trebuie să scoți din buzunar

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaПразднование Нового года
Празднование Нового года - Sputnik Moldova
Abonare
Câți bani vor fi nevoiți să scoată din buzunar moldovenii pentru masa de sărbătoare: iată ce arată un calcul sumar

CHIȘINĂU, 28 dec — Sputnik. Pregătirile pentru întâmpinarea Anului Nou au devenit deja de mai mulți ani o tradiție. De fiecare dată împodobim bradul, decorăm casa cu ghirlande și cu alte atribute specifice acestei sărbători. De asemenea, o deosebită atenție acordăm mesei de sărbătoare, de pe care nu trebuie să lipsească anumite bucate.

Sputnik a decis să calculeze cât costă în medie o masă de sărbătoare la care se adună familiile în noaptea dintre ani. Nu am ales bucate prea sofisticate, ci am optat pentru cele tradiționale: nelipsitele salate „Olivier" și „Șuba", găina cu cartofi copți, câteva aperitive, șampanie și, desigur, dulciuri.

Așa dar, pentru a prepara o salată „Olivier" pentru două persoane este nevoie de cartofi și morcovi fierți, piept de pui sau salam, castraveți murați, mazăre verde conservată, ouă fierte tari, maioneză, ceapă.

новогодний стол - Sputnik Moldova
Societate
Top 6 cele mai toxice mâncăruri de Revelion

Cel mai scump ingredient, ca preț, pieptul de pui care ne va costa aproximativ 40 de lei. Având în vedere că și pentru cealaltă salată vom avea nevoie de ouă, vom da pentru acest produs tot în jur de 40 de lei. Cartofii, de care vom avea nevoie și la un alt fel de bucate, ne vor costa aproape 20 de lei; pentru castraveții murați vom plăti vreo 25 de lei, mazărea — 20 de lei, iar maioneza — circa 30 de lei.

Pentru „Șubă", în afară de produsele enumerate mai sus, vom avea nevoie, evident, de o scrumbie (20 de lei) și sfeclă roșie (15 lei).

Pentru felul principal vom procura o găină întreagă care costă aproximativ 90 de lei. Pentru tartine vom cumpăra două feluri de salam (100 de lei) și cașcaval (70 de lei), iar pentru decorarea mesei vom avea nevoie de legume proaspete (60 de lei), sardele în ulei (20 de lei), măsline (40 de lei), pâine și muștar (câte 10 lei).

La desert vom avea bomboane (100 de lei) și tort (de la 70 de lei în sus, în funcție de ingrediente și greutate). Și ce fel de Revelion fără șampanie (40 de lei și mai mult) și mandarine (25 de lei)?

Prin urmare, o astfel de masă, pe care unii o vor considera destul de modestă, ne va costa în medie cam 850 de lei. Dacă o persoană care are un loc de muncă își poate permite să scoată din buzunar această sumă, pentru un pensionar asta ar însemna un lux nepermis. Conform datelor Biroului Național de Statistică, pensia medie de vârstă în anul 2017 a constituit 1,3 mii de lei: pentru bărbați este ceva mai mare — aproape 1,5 mii de lei, iar pentru femei — puțin peste 1,2 mii de lei.

Fluxul de știri
0