Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon a respins repetat candidaturile la funcțiile de miniștri în Guvernul Filip

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat pe pagina sa de facebook că a respins repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip.

CHIȘINĂU, 28 dec — Sputnik. "Astăzi am respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip", anunță Igor Dodon.
Mai jos președintele spune că nu va ceda și va merge până la capăt în acest litigiu cu Guvernul și majoritatea parlamentară.

președintele Igor Dodon, prmeierul Pavel Filip - Sputnik Moldova
Politică
Dodon sau Filip: Runda a doua

"Să fie foarte clar pentru cei din majoritatea parlamentară și Guvern, eu nu am de gând să cedez în această situație. Nu voi accepta și sunt sigur că toți cei care susțin președintele Republicii Moldova nu vor accepta astfel de miniștri", menționează președintele.

În opinia lui Dodon, cei propuși la funcțiile de ministru ar fi incompetenți și lipsiți de integritate.

"Argumentul meu principal rămâne neschimbat: Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară. Consider că prin aceste candidaturi Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foști actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulțumi algoritmul parlamentar", susține Igor Dodon.

Șeful statului mai afirmă că remanierile inițiate de majoritatea parlamentară nu sunt în măsură să o salveze pe aceasta de la un eșec în alegerile din anul viitor.

"Dacă există și o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018", a conchis el.

Amintim că în data de 21 decembrie Dodon a respins prima dată candidaturile noilor membri ai Guvernului Filip, deși a acceptat demisia celor vechi.

Vom nota că acesta nu este primul conflict de acest gen dintre cele trei instituții în stat. Situația se repetă parcă trasă la indigo ca și în cazul refuzului lui Dodon de-al numi în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza. Litigiul a fost soluționat de către magistrații Curții Constituționale.

În luna octombrie, Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon este suspendat temporar din funcție, iar președintele Parlamentului sau premierul moldovean, Pavel Filip, în calitate de președinte interimar, au fost împuterniciți să semneze decretul de numire a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza.

Fluxul de știri
0