Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coreea de Nord ridică barierele

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaPhenian
Phenian - Sputnik Moldova
Abonare
Coreea de Nord s-ar putea să tindă spre diversificarea relațiilor sale externe în 2018, păstrând în același timp statutul de stat nuclear

CHIȘINĂU, 28 dec — Sputnik. Opinia a fost exprimată de în înalt oficial de la Seul, citat de agenția Yonhap.

U.S. Air Force F-16 Fighting Falcon, right, and F-35A Lightning IIs assigned to the 34th Expeditionary Fighter Squadron Hill Air Force Base, Utah, taxi toward the end of the runway during the exercise VIGILANT ACE 18 at Kunsan Air Base, South Korea - Sputnik Moldova
Documente declasificate: SUA au vrut să atace Coreea de Nord încă în 1994

El consideră că Phenianul va încearca să stabilească relații cu SUA și să ridice barierele care îl separă de Seul, chiar dacă Coreea de Nord va resimți curând rezultatele sancțiunilor împotriva ei, care sunt o replică la programul nuclear desfășurat de aceasta.

Aceeași sursă a presupus că Phenianul ar putea să dezvolte capacitățile sale nucleare în timp ce va stabili relații externe cu alte state, fiind în așteptarea recunoașterii statului său de „stat nuclear". Dar acesta, în viziunea regimului nord-coreean, nu e un impediment pentru stabilirea relațiilor cu SUA.

Coreea de Nord este gata de negocieri directe cu Washingtonul referitor la „garanțiile pentru securitatea sa", a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, după întâlnirea sa cu omologul american, Rex Tillerson, care a avut loc la începutul acestei luni, la Viena.

Phenian va încerca, prin negocieri, să restabilească și relațiile interstatale cu Coreea de Sud.

Праздничные мероприятия, посвященные 105-й годовщине со дня рождения Ким Ир Сена, в КНДР - Sputnik Moldova
Serghei Lavrov a numit primele victime în caz de război în peninsula coreeană

Între timp, sancțiunile internaționale împotriva Coreei de Nord, înăsprite după cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear din septembrie, încep să se lovească exporturile spre China, care este principalul partener comercial al Phenianului.

Comerțul Coreei de Nord cu China a scăzut, din ianuarie 2017, cu 10,2%, adică până la 4,67 miliarde de dolari, potrivit datelor Seulului. Prețurile gazelor naturale au crescut aproape de trei ori ca urmare a faptului că Consiliul de Securitate al ONU a restricționat exporturile de petrol către țară.

La 12 decembrie, Rex Tillerson a declarat că Washingtonul ar fi dispus să se implice în negocieri cu Coreea de Nord chiar și fără un acord prealabil prin care Phenianul ar renunța la programul său nuclear.

Dorința de a se angaja în discuții fără această înțelegere reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea americană.

Fluxul de știri
0