Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul Cod al audiovizualului va avea o altă denumire

CC0 / Pixabay / Astryd_MAD / Пульт
Пульт - Sputnik Moldova
Abonare
Experții propun ca noul Cod al audiovizualului să se numească Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Parlamentul a propus spre consultări publice proiectul noului Cod al audiovizualului. Documentul a fost elaborat de experți naționali și internaționali în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media.

Experții propun ca noul Cod al audiovizualului să se numească Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Proiectul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media.

Телевизор - Sputnik Moldova
Politică
Posturile TV care nu vor respecta legea anti-propagandă vor rămâne fără licență

Documentul conține un șir de noțiuni și definiții care lipsesc în legislația actuală, precum ”serviciu media audiovizual generalist/ de știri/ tematic”; ”furnizor național/ regional/ local de servicii media”; ”propagandă mediatică”; ”protejarea spațiului audiovizual național”; ”dezinformare mediatică”.

Noul Cod al audiovizualului stabilește o cotă diferențiată pentru furnizorii de servicii media de a transmite programe audiovizuale proprii. Furnizorii au obligația să transmită programe audiovizuale proprii în proporție de cel puțin 80 la sută în limba română în intervalul orar 06.00 – 24.00. Cel puțin 50 la sută din durata acestor programe vor fi difuzate în orele de maximă audiență.

În cazul serviciilor de televiziune, programele audiovizuale achiziționate de peste hotare trebuie să provină în proporție de cel puțin 50 la sută din statele membre UE și din terțe state participante la Convenția europeană a Consiliului Europei privind televiziunea transfrontalieră. Documentul mai stabilește o cotă obligatorie de 50 la sută pentru operele europene și 10 la sută pentru cele create de producătorii independenți din Republica Moldova.

Proiectul prevede un nou mecanism de măsurare a audienței, în conformitate cu standardele internaționale, de către instituții specializate, selectate prin concurs. Concursul se va desfășura la inițiativa Consiliului Audiovizualului la fiecare 5 ani, de o comisie formată din reprezentanți ai furnizorilor de servicii media, organizațiilor din domeniul publicității, beneficiari de servicii de publicitate.

Furnizorii publici de servicii media vor beneficia de atribuții suplimentare, cu accent pe explorarea tehnologiilor informaționale. În cazul furnizorului public național de servicii media este prevăzut un nou mecanism de finanțare – 0,9 la sută din bugetul public anual, fapt ce va oferi mai multă independență economică și editorială, precum și realizarea în timp a acțiunilor prioritare.

De asemenea, documentul conține prevederi și elemente noi cu referire la comunicările comerciale audiovizuale și la autoritatea de reglementare a domeniului audiovizualului.

La elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul având drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

Fluxul de știri
0